It's not too late to Run4Climate

Op 9 september 2023 lopen 10 sportieve klimaatexperts –klimaatonderzoekers, een oud-top-marathonschaatser, ambtenaren en een consultant - de Jungfrau klimaatmarathon. Om aandacht te vragen voor de smeltende gletsjers en de urgentie van klimaatactie lopen ze de mooiste en een van de zwaarste marathons ter wereld, 42 kilometer en maar liefst 1953 hoogtemeters, die finisht bij de (steeds sneller smeltende) Eiger gletsjer. Terwijl de 1953 hoogtemeters ons misschien nog herinneren aan de watersnoodramp in zuidwest Nederland, leidt het smelten van de gletsjers juist tot watertekort met ernstige gevolgen voor de zoetwatervoorziening, de landbouw en natuur in het stroomgebied van de Rijn. De klimaatcrisis is ook een watercrisis. Gebrek aan voldoende schoon water is in Europa en wereldwijd een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. Met deze klimaatmarathon vragen we daarom aandacht voor de urgentie van wereldwijde klimaatactie. Ons motto: It’s not too late to Run4Climate!

Waarom

Het laatste IPCC-rapport was kraakhelder. De gevolgen van klimaatverandering voor de mens en de natuur zijn nog ernstiger dan verwacht. De keuzes en acties die we in dit decennium maken hebben grote consequenties voor toekomstige generaties. De belangrijkste boodschap is dat het nog niet te laat is om in actie te komen. Er is wereldwijde radicale systeemverandering nodig om onomkeerbare gevolgen te voorkomen. Elke tiende graad van opwarming telt.

De metafoor van de klimaatmarathon is 30 jaar geleden al eens gemaakt door onze voormalige WUR-collega’s prof. Pier Vellinga en dr. Rob Swart. Zij vergeleken de aanpak van klimaatverandering in 1990 met een marathon. In hun artikel – ‘the greenhouse marathon’ – legden ze uit dat we een doel, een route en een goeie start nodig hebben om die marathon succesvol te volbrengen, niet in 42 km, maar in 42 jaar. Nu, ruim 30 jaar later, staan we nog steeds aan het begin van deze extreem uitdagende klimaatmarathon, alleen dringt de tijd en is het parcours een stuk steiler geworden.

The greenhouse marathon: A proposal for a global strategy | SpringerLink

De Jungfrau marathon staat symbool voor deze extreem zware en steile route die we met z’n allen af gaan leggen om klimaatverandering aan te pakken. Het lopen van zo’n marathon vraagt offers van de lopers en de mensheid, vereist het uiterste van de deelnemers en mensen over de hele wereld, maar het doel, de finish nabij het natuurschoon van de oogstrelende Eiger gletsjer of een duurzaam leefbare planeet, is al die inspanningen meer dan waard en voor de planeet noodzakelijk.

Hoe

Tim van Hattum

Tim van Hattum is initiatiefnemer van deze klimaatmarathon. Hij werkt als Hoofd van het klimaatprogramma bij Wageningen University & Research. Onlangs publiceerde hij zijn boek Only Planet Klimaatgids voor de 21ste Eeuw met 7 routes naar een hoopvolle toekomst. Hij wil laten zien dat het nog niet te laat is om in actie te komen en dat we een groenere wereld samen kunnen creëren. Zijn startnummer ‘2120’ is een knipoog naar de inspirerende visie Nederland in 2120.

Elke reis van 1000 mijl begint met een eerste stap.

Neem voor meer informatie contact op met Tim.

De klimaatbelofte van Tim: "Ik ga dit jaar met mijn gezin met de trein op vakantie naar Sicilië en ga mijn boek vol klimaatoplossingen (Only Planet Klimaatgids voor de 21ste Eeuw) laten vertalen in het engels."

Tim van Hattum

Wieger Wamelink

Wieger Wamelink is ecoloog bij WUR en doet onderzoek naar stikstof en klimaat. Hij onderzocht hoe plantensoorten in Nederland gaan reageren op klimaatverandering; het resultaat, mogelijk 40% van de soorten kan verdwijnen.

Daarnaast onderzoekt hij al jaren hoe we voedsel kunnen verbouwen op Mars. Om te voorkomen dat dit echt noodzakelijk gaat worden zet Wieger zich graag in om de aarde te beschermen. Nadat hij in 2023 de Mont Ventoux opfietst om geld op te halen voor de strijd tegen energiestofwisselingsziekten (Join4Energie) bij vooral kinderen rent hij daarna de Jungfraumarathon om de aarde te redden.

De klimaatbelofte van Wieger: "Wij zetten binnenkort de laatste stap naar een klimaatneutrale woning met de installatie van een warmtepomp. Daarbij gaan we meteen van het gas af."

Wieger Wamelink

Gerben Mol

Gerben Mol werkt als programmaleider Climate Resilient Cities bij het Amsterdam Insitute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute). Hij werkt, samen met professionals van de gemeente Amsterdam,aan innovaties om steden voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering zoals extreme regenbuien, hitte-stress en droogte. Hierbij werkt Gerben samen met wetenschappers van TU Delft en Wageningen UR omdat zowel technische als op de natuur gebaseerde oplossingen belangrijk zijn. Deze sportieve uitdaging greep hij met beide handen aan. Het wordt zijn eerste marathon, en waarom dan niet meteen de mooiste en zwaarste.
Gerben 1.jpg

Francis Helling

Francis Helling-Linthorst werkt als Manager HRM bij ROC Nijmegen. Een organisatie waar dagelijks 10.000 jongeren én volwassenen hard werken aan hun toekomst. Francis wil zich inzetten om de klimaatverandering onder de aandacht brengen, zodat deze studenten op een schone aarde hun toekomstdromen kunnen voortzetten. Francis weet wat het is om sportieve prestaties te leveren.

Als wielrenster heeft ze vele wedstrijden gereden, waaronder de Tour de France (twee keer).

Jetse Stoorvogel

Jetse Stoorvogel is hoogleraar Integrated Environmental Modelling aan de Open Universiteit en universitair hoofddocent bodem-land interacties aan de WUR. Naast zijn carrière als onderzoekers is hij lange afstandsloper.

Hoewel de Jungfrau marathon niet op zijn bucket list stond maakt hij voor dit mooie initiatief om aandacht te vragen voor klimaatactie een uitzondering.

Jetse Stoorvogel

Casper Helling

Deze bewegingswetenschapper en voormalig werelduurrecordhouder op de schaats, won 3 maal de Alternatieve Elfstedentocht en is Nederlands kampioen op de 10 km en op natuurijs geweest. Casper is verbonden aan Sportcentrum Papendal en sportdocent bij de WUR.

Nooit meer een Elfstedentocht is voor een schaatsliefhebber een rampscenario, maar zijn zorgen over de toekomst van de aarde nemen met de dag toe. Als ex-top-marathonschaatser en coach van een marathonschaatsteam loopt hij warm voor duurzaamheid.

De klimaatbelofte van Casper: "Onze hybride warmtepomp wordt binnenkort geïnstalleerd en ik wil laten zien dat het leven zonder dierlijke producten, zonder eigen auto en zonder vliegen goed is. En ik ben mij bewust van mijn digitale footprint, alle opgeslagen data en streams vreten namelijk energie. Ik zorg dat ik deze klein houd."

Casper Helling

Marieke de Lange

Marieke de Lange is ecoloog bij Rijkswaterstaat en werkt aan kennisontwikkeling ecologisch functioneren grote wateren en het versterken van de riviernatuur in het Nederlandse rivierengebied. Ze is fervent hardloopster en roeister. Ze maakt zich grote zorgen over de klimaatcrisis maar wil niet stilzitten. Alleen kennisontwikkeling stimuleren is niet genoeg, het is tijd voor actie. Met deze klimaatmarathon wil ze laten zien dat we nu nog het tij kunnen keren.

De klimaatbelofte van Marieke: "Ik probeer mijn eigen digitale footprint te verminderen, en wil dat ook uitdragen naar mijn collega’s. Dus geen grote bestanden heen en weer mailen, maar samenwerken in de cloud."

Marieke de Lange

Nelson Verheul

Nelson Verheul is duurzaamheidscoördinator bij Rijkswaterstaat. Als voormalig statenlid en wethouder kent hij het reilen en zeilen van de politiek. Het kortetermijn denken van ons politieke systeem is een van de oorzaken van de klimaatcrisis.

Hij zet zich nu met hart en ziel in om Rijkswaterstaat te verduurzamen. Na het finishen van de marathon van Amsterdam hoorde hij van dit mooie initiatief en sloot zich aan.

Nelson Verheul

Hennie Roorda

Hennie Roorda werkt als strategisch adviseur zeespiegelstijging en waterveiligheid bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hiervoor was ze Heemraad bij waterschap Rivierenland. In haar beroep is ze dagelijks bezig met de gevolgen van klimaatverandering. Hoogste tijd vindt ze om ook op een sportieve manier aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.  
Hennie Roorda

Justin Kerkmeijer

Justin Kerkmeijer werkt als klimaatexpert bij Schuttelaar & Partners. Hij adviseert landbouwbedrijven in hun transitie naar net zero. Bij het horen van het plan om de Jungfrau marathon te lopen twijfelde hij geen minuut.

De klimaatbelofte van Justin: "Ik ga vaker met de fiets naar het werk."

Justin Kerkmeijer