Nieuws

Kleine wormen, grote schade: NWO-subsidie voor aaltjesonderzoek

Gepubliceerd op
16 maart 2023

Jose Lozano Torres (Wageningen University & Research) en Rik Korswagen (Hubrecht Instituut en Universiteit Utrecht) hebben een NWO Open Technologieprogramma subsidie ontvangen voor hun onderzoeksproject naar plantparasitaire aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Nematoden zijn microscopisch kleine organismen die in de bodem leven. Plantparasitaire nematoden vormen een toenemende bedreiging voor de wereldwijde voedselzekerheid.

Het NWO Open Technologieprogramma richt zich op wetenschappelijk onderzoek dat moet leiden tot toepasbare kennis en geeft bedrijven de mogelijkheid om op een eenvoudige manier aan te sluiten bij dit soort onderzoek. Zes projecten ontvingen in totaal 4,7 miljoen euro. Betrokken bedrijven en organisaties investeren 1,1 miljoen euro extra.

Bedreiging voor de voedselzekerheid

Nematoden zijn kleine (rond)wormen die planten kunnen infecteren en zo schade veroorzaken. Wanneer deze (rond)wormen een plant infecteren, kunnen zij ervoor zorgen dat de plant speciale cellen aanmaakt die ontworpen zijn om de wormen te voeden, waardoor voedingsstoffen van de plant worden ‘gestolen’. Deze speciale cellen kunnen variëren van individuele cellen tot groepen samengevoegde cellen.

Lozano Torres en Korswagen willen beter begrijpen hoe deze cellen zijn geëvolueerd en zich hebben ontwikkeld. Om deze cellen te bestuderen, gebruiken zij technologie waarmee je kunt zien welke genen worden in- en uitgeschakeld in specifieke delen van tomatenwortels. Ten slotte proberen ze bepaalde delen van het ontwikkelingsproces van de cel te blokkeren om de schade die de nematoden aan de plant kunnen toebrengen, te beperken. In het algemeen is hun onderzoek erop gericht om beter te begrijpen hoe (rond)wormen interacteren met planten en om manieren te vinden om de schade die zij kunnen veroorzaken te beperken.

Cruciale voordelen voor de samenleving

"Als we een manier kunnen vinden om planten resistent te maken tegen deze plantparasitaire nematoden, creëren we een brede weerstand die niet-specifiek en duurzaam is." zegt Korswagen. Dit, in combinatie met het gebruik van de tomaat als modelplant in het project, vergemakkelijkt het generaliseren van de projectresultaten naar andere plantensoorten die belangrijk zijn voor de economie (bijvoorbeeld aardappel, paprika en aubergine).

Lozano Torres: "Dit is interessant voor de (Nederlandse) veredelingsbedrijven die wereldwijd een centrale rol spelen bij de productie van zaden en de verbetering van rassen voor deze voedselgewassen." Ook behoren de zaadbedrijven die betrokken zijn bij dit project tot de top 8 van de wereld op het gebied van het veredelen van groentegewassen. Deze top 8 vertegenwoordigt meer dan de helft van de wereldwijde verkoop van hoogwaardige groentezaden. "Onze industriële partners zullen helpen ons onderzoek te vertalen in nieuwe (rond)wormresistente rassen voor de consumentenmarkt. Zodat we kunnen blijven genieten van gezond voedsel."