News

Adriaan Geuze receives the ULI Netherlands Leadership Award for Outstanding Urban (Re)Development

Published on
May 27, 2019

Rotterdam, 22 May 2019 - Today, Adriaan Geuze received the ULI Netherlands Leadership Award for Outstanding Urban (Re) Development. The prize was awarded at the Annual Congress of the Urban Land Institute - ULI Netherlands by Pieter Hendrikse, chairman of the Jury and CEO of JLL Netherlands. The prize is a appreciation award from people from the field to a person with demonstrable and special contribution to the development of the discipline in the Netherlands. Previous winners were Wienke Bodewes, former CEO Amvest, and Peter van der Gugten, director of Heijmans Real Estate.

(press release in Dutch only)

Rotterdam, 22 mei 2019 - Vandaag ontving Adriaan Geuze de ULI Netherlands Leadership Award for Outstanding Urban (Re)Development. De prijs werd uitgereikt op het Jaarcongres van het Urban Land Institute – ULI Netherlands door Pieter Hendrikse, voorzitter van de Jury en CEO JLL Nederland. De prijs is een waardering vanuit het vakgebied aan de persoon met een aantoonbare en bijzondere bijdrage aan de gebiedsontwikkeling in Nederland. Eerdere winnaars waren Wienke Bodewes, voormalige CEO Amvest, en Peter van der Gugten, directeur Heijmans Vastgoed.

Jury-voorzitter Pieter Hendrikse: “Er zijn grote en urgente ruimtelijke opgaven in Nederland: het voedselvraagstuk, infrastructuur, klimaat en de bouwopgave. De beperkte ruimte ligt onder druk. Er is iemand die perspectief biedt en bereid is daarvoor te strijden. Iemand met een diepe kennis van de maatschappij en die dat weet toe te passen bij ruimtelijke vraagstukken. Iemand met een visie op stedelijk weefsel dat tot hoge ruimtelijke kwaliteit leidt en zich daar vol voor inzet. Iemand die hoogwaardige openbare ruimte ziet als een drager van gebiedsontwikkeling. Met een bureau dat al jaren tot de internationale top behoort. Met projecten op vele plaatsen in Nederland. En daarmee het Nederlands landschap vormt. Borneo Sporenburg Amsterdam, Strijp-S Eindhoven, Amersfoort Vathorst, de Coolsingel in Rotterdam en Máximapark in Leidsche Rijn, Utrecht. Vandaag willen we hem eren: Adriaan Geuze.“ Loes Driessen, voorzitter ULI Netherlands: “Adriaan Geuze is een mooie opvolger van Peter van der Gugten en Wienke Bodewes, die respectievelijk in 2017 en 2018 de ULI-Award gewonnen hebben, en heeft ook zijn stempel gedrukt op de stad waar we dit jaar zijn neergestreken voor onze 3e Jaarcongres, Rotterdam – een mooie bijkomstigheid.”

Achtergrond Adriaan Geuze
Adriaan Geuze is oprichter en mededirecteur van het ontwerpbureau West 8. Geuze en zijn team staan bekend om hun unieke benadering van planning en ontwerp van de publieke ruimte. Deze benadering combineert technieken waarmee hedendaagse cultuur, stedelijke identiteit, architectuur, publieke ruimte en engineering verenigd worden in een ontwerp, met de lokale context als uitgangspunt. Geuze heeft vele belangrijke onderscheidingen ontvangen, zoals de Prix-de-Rome, de Sikkens Prijs, de Maaskant Prijs, de Oeuvreprijs voor de Bouwkunst van het Mondriaanfonds, de Architect van het Jaar Prijs, en de ARC Oeuvre Award. Internationale prijzen zijn de Rosa Barba First European Landscape Prize, de Veronica Rudge Green Prize for Urban Design en diverse Honor Awards van de American Society for Landscape Architecture. Adriaan Geuze en West 8 hebben tal van internationale ontwerpwedstrijden gewonnen, zoals die voor Governors Island in New York, Yongsan Park in Seoul en Toronto’s New Central Waterfront in Canada. Als veelgevraagd spreker en docent geeft Geuze frequent lezingen en doceert hij aan gerespecteerde instituten wereldwijd. Geuze is buitengewoon hoogleraar Landschapsarchitectuur in Wageningen en lid van de Akademie van Kunsten.

Noot voor de redactie:
Voor foto’s van de uitreiking en andere informatie: Anita van den Berg, manager ULI Netherlands, Anita.vandenBerg@uli.org.
Het Urban Land Institute - ULI is een non-profit onderzoeks- en educatieve organisatie die wereldwijd wordt gesteund door bijna 45.000 leden. In Nederland heeft ULI ruim 200 leden. Leden zijn of werken voor publieke organisaties, private partijen (zoals projectontwikkelaars, beleggers, architecten, planologen, aannemers, stedenbouwkundigen en ingenieurs- en adviesbureaus), kennisinstituten en belangenverenigingen. ULI is er voor vastgoedprofessionals en beleidsmakers die zich inzetten voor betere steden. Voor meer informatie bezoek de ULI website en/of onze LinkedIn-pagina.