News

Het bijzondere levensverhaal over een levenslange activist, Hans Beerends—verteld door Ellen Mangnus en Marc Broere

Published on
February 21, 2023

Op 1 februari is het boek 'Levenslang activist — Hans Beerends en de strijd voor een eerlijke wereld' van Ellen Mangnus en Marc Broere verschenen. Het boek is een kroniek over de geschiedenis van de solidariteitsbeweging in Nederland, aan de hand van het levensverhaal van Hans Beerends.

Hoe kan activisme de wereld veranderen?

Hans Beerends is net 91 geworden. Hij strijdt al meer dan halve eeuw met hoop en glorie strijdt voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Hij was medeoprichter van de Wereldwinkels en nestor van de Derde Wereldbeweging in Nederland en schreef daar verschillende boeken over. Van de eerste demonstraties tegen de Vietnamoorlog en het apartheidsregime in Zuid-Afrika, tot de Klimaatmarsen en de Black Lives Matter-demonstraties van nu: Hans was erbij.

Aan de hand van zijn bijzondere levenshaal onderzoeken we hoe kleine groepen mensen grote veranderingen hebben weten te realiseren. Wat kunnen we daar van leren? Hoe breng je mensen in beweging? We hopen met het boek jonge activisten te inspireren.

wholebookcover.png

In het nieuws

Interview in Trouw

In dit interview gaat Robin Goudsmit in gesprek met Hans Beerends over zijn carrière als activist; waarom en hoe voerde hij actie? Ziet hij verschillen tussen vroeger en nu en welke lessen heeft hij voor activisten?

Podcast in De Correspondent

Lex Bohlmeijer van De Correspondent ging in gesprek met de hoofdrolspeler van het boek: Hans Beerends. Ze spraken over drijfveren en actie strategieën.

Beerends is al zijn hele leven activist. Hij streed tegen armoede, honger en onderdrukking. Ook de nieuwe generatie activisten stemt hem hoopvol: 'Al mag er meer actie gevoerd worden; radicaler en ludieker.'

Interview in het Nederlands Dagblad

‘Journalisten Marc Broere en Ellen Mangnus schreven ‘Levenslang activist’ over het leven van Beerends. Het is een biografie, die leest als een reis door de tijd. Het boek voert de lezer onder andere langs de oorlog in Vietnam, een mislukte handelsconferentie in Chili, het einde van de apartheid en de Black Lives Matter-protesten. Telkens weer stond Beerends op de barricades.’

Voor de cultuurbijlage sprak Elian Yahye met Hans Beerends (91), die al meer dan zestig jaar activist is.