Wat kost studeren voor bachelor studenten?

Eén van de belangrijkste vragen als je gaat studeren is: wat kost studeren? Je moet de huur van je kamer betalen, boodschappen doen, collegegeld betalen en natuurlijk wil je ook nog een beetje actief deelnemen aan het studentenleven.

Studiefinanciering

Alles over studiefinanciering kun je vinden op de website van DUO.

Als je na je bachelor-opleiding een tweejarige master-opleiding in Wageningen volgt, heb je in totaal meestal recht op vijf jaar prestatiebeurs van DUO. Enkele Wageningen University master-opleidingen hebben echter een wettelijke nominale studieduur van 1 jaar, waardoor studenten van deze opleidingen van DUO tot maximaal vier jaar aanvullende beurs krijgen. Omdat de Wageningen University master-opleidingen echter twee jaar duren, kunnen studenten van deze opleidingen met een aanvullende beurs een vijfde jaar aanvullende beurs van de universiteit krijgen conform de voorwaarden van DUO. (zie "5e jaar studiefinanciering Wageningen University")

Collegegeld

Om te mogen studeren moet je collegegeld betalen. Hoeveel collegegeld kun je vinden op de pagina collegegelden bachelor. Vanaf september 2018 is er een halvering van het collegegeld voor het eerste studiejaar voor studenten uit EU-landen (waaronder Nederland).

collegegeldverlaging.gif

Leermiddelen

Naast collegegeld moet je ook geld besteden aan boeken en dictaten. De hoogte hiervan verschilt per opleiding en opleidingsjaar. Dictaten zijn goedkoper dan boeken en vaak kun je ook tweedehands boeken kopen. De studievereniging geeft soms kortingen. Dure handboeken kun je vaak tijdens je hele opleiding gebruiken, dus die kosten maak je dan maar één keer. Meestal ben je € 50,- per maand kwijt aan leermiddelen.

Levensonderhoud

Een kamer in Wageningen kost ongeveer €400,- per maand. Daarnaast moet je wat geld reserveren voor de inrichting. Ook eten en boodschappen doen kost geld. Als je met meerdere mensen eet kost dit gemiddeld per persoon minder geld, en is het ook nog eens gezelliger dan in je eentje. 

Daarnaast heb je andere regelmatige uitgaven, voor je studie (boeken), levensonderhoud (kleding, toiletartikelen, enzovoorts), en de leuke activiteiten die bij het studentenleven horen (drankjes, bioscoop, entreegeld, etc.). Deze uitgaven kunnen enorm verschillen per maand, maar de studentenpagina’s van Nibud geven een goede indicatie.

Het minimumbedrag dat je per maand kwijt zult zijn aan huur, boeken en levensonderhoud is zo'n €900,-. Het zal je opvallen dat je uitgaven meestal een stuk hoger zijn dan je inkomsten. Daarom hebben de meeste studenten een bijbaantje, meestal niet om rond te komen maar om nét een beetje ruimer te kunnen leven. Het lukt de meeste studenten goed zo nu en dan een interessant bijbaantje te vinden. Ook op de universiteit zelf zijn er vaak mogelijkheden. Zo verdien je iets bij en doe je ook alvast werkervaring op.

Stage

Wanneer je voor stage naar het buitenland wilt gaan moet je rekening houden met extra kosten. Het is vaak mogelijk om subsidies of vergoedingen te krijgen voor de stage; soms is er een stagevergoeding vanuit het instituut of de organisatie waar je voor werkt, soms is er 'een potje' bij de opleiding.

Meer informatie

Er staat handige informatie over financiële zaken op de site voor ouders die ook voor jou zinvol is. Je vind daar ook filmpjes van studenten over geldzaken en een flyer met besparingstips van studenten.

Wageningen University biedt een collectieve zorgverzekering voor studenten aan via IAK.