Voeding & biobased onderzoek
Wij realiseren duurzame innovaties op het gebied van gezonde voeding, versketens en biobased producten. Met onze ketenbrede expertise — van grondstof tot eindproduct — ondersteunen wij bedrijven, overheden en onderzoeksinstellingen bij het ontwikkelen van gezondere, smakelijkere voedingsmiddelen, echt duurzame ketens en materialen op basis van biomassa in plaats van fossiele grondstoffen.
Focusgebieden
Fermentatie en bioprocessing
Fermentatie is een krachtige methode voor de productie van voedsel van de volgende generatie. Wij ondersteunen bedrijven bij het ontwerpen van schaalbare, efficiënte en duurzame fermentatieprocessen, van stam tot schaal.
Biobased of hernieuwbare materialen en plastics
De industrie heeft behoefte aan materialen en kunststoffen die duurzaam, circulair, fossielvrij en veilig zijn. Wij ondersteunen fabrikanten bij het ontwikkelen van deze materialen, zonder concessies te doen aan kwaliteit of economische haalbaarheid. Met meer dan dertig jaar ervaring ontwikkelen we hoogwaardige, hernieuwbare materialen uit biomassa en reststromen, zoals landbouw- en bosbouwafval.
Onderbouwing gezondheidsvoordelen voor herformulering van voedingsmiddelen
De voedingsindustrie streeft voortdurend naar de ontwikkeling van gezondere producten die aansluiten bij de verwachtingen van de consument en de veranderende regelgeving. WUR ondersteunt bedrijven bij het herformuleren van hun producten met betrouwbare, op bewijs gebaseerde onderbouwing van gezondheidsvoordelen.
Biobased chemicaliën voor veilige en circulaire materialen
Producenten staan onder toenemende druk om persistente en schadelijke stoffen te vervangen door veilige en duurzame alternatieven. Wij werken nauw samen met bedrijven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe circulaire materialen die niet gevaarlijk zijn en zoveel mogelijk mechanisch, chemisch of (bio)afbreekbaar. We ontwikkelen biobased chemicaliën en materialen die hernieuwbaar en niet-toxisch zijn en voldoen aan toekomstige regelgeving. Dankzij onze techno-economische analyses zijn ze ook economisch haalbaar.
Flexibiliteit in ingrediënten voor slimmere herformulering van voedingsmiddelen
Flexibiliteit in ingrediënten wordt steeds belangrijker nu de kosten stijgen, ingrediënten veranderen en duurzaamheidsdoelstellingen toenemen.
Voedingsmiddelenfabrikanten moeten hun producten herformuleren, maar zonder dat dit ten koste gaat van de smaak, textuur of verwerkbaarheid. Wageningen University & Research helpt hen daarbij.
Wateroplossingen voor industrie en landbouw
Waterschaarste, stijgende zuiveringskosten, stijgend energieverbruik en strengere milieuregels vormen grote uitdagingen voor industrieën en landbouw. Wij helpen hen deze aan te pakken met watertechnologieën die kosten verlagen, naleving van regelgeving ondersteunen en de duurzaamheid versterken.
Fermentatie en bioprocessing
Fermentatie is een krachtige methode voor de productie van voedsel van de volgende generatie. Wij ondersteunen bedrijven bij het ontwerpen van schaalbare, efficiënte en duurzame fermentatieprocessen, van stam tot schaal.
Biobased of hernieuwbare materialen en plastics
De industrie heeft behoefte aan materialen en kunststoffen die duurzaam, circulair, fossielvrij en veilig zijn. Wij ondersteunen fabrikanten bij het ontwikkelen van deze materialen, zonder concessies te doen aan kwaliteit of economische haalbaarheid. Met meer dan dertig jaar ervaring ontwikkelen we hoogwaardige, hernieuwbare materialen uit biomassa en reststromen, zoals landbouw- en bosbouwafval.
Onderbouwing gezondheidsvoordelen voor herformulering van voedingsmiddelen
De voedingsindustrie streeft voortdurend naar de ontwikkeling van gezondere producten die aansluiten bij de verwachtingen van de consument en de veranderende regelgeving. WUR ondersteunt bedrijven bij het herformuleren van hun producten met betrouwbare, op bewijs gebaseerde onderbouwing van gezondheidsvoordelen.
Biobased chemicaliën voor veilige en circulaire materialen
Producenten staan onder toenemende druk om persistente en schadelijke stoffen te vervangen door veilige en duurzame alternatieven. Wij werken nauw samen met bedrijven aan de ontwikkeling en toepassing van nieuwe circulaire materialen die niet gevaarlijk zijn en zoveel mogelijk mechanisch, chemisch of (bio)afbreekbaar. We ontwikkelen biobased chemicaliën en materialen die hernieuwbaar en niet-toxisch zijn en voldoen aan toekomstige regelgeving. Dankzij onze techno-economische analyses zijn ze ook economisch haalbaar.
Flexibiliteit in ingrediënten voor slimmere herformulering van voedingsmiddelen
Flexibiliteit in ingrediënten wordt steeds belangrijker nu de kosten stijgen, ingrediënten veranderen en duurzaamheidsdoelstellingen toenemen.
Voedingsmiddelenfabrikanten moeten hun producten herformuleren, maar zonder dat dit ten koste gaat van de smaak, textuur of verwerkbaarheid. Wageningen University & Research helpt hen daarbij.
Wateroplossingen voor industrie en landbouw
Waterschaarste, stijgende zuiveringskosten, stijgend energieverbruik en strengere milieuregels vormen grote uitdagingen voor industrieën en landbouw. Wij helpen hen deze aan te pakken met watertechnologieën die kosten verlagen, naleving van regelgeving ondersteunen en de duurzaamheid versterken.
Producten en diensten (7)
Faciliteiten (5)
Doe inspiratie op
Neem contact op
Heeft u vragen over food & biobased onderzoek bij WUR? Of bent u geïnteresseerd in een samenwerking met ons? Neem contact op met onze experts.
Voeding & Biobased expertteam
Zie ook
Aan Wageningen University & Research wordt fundamenteel onderzoek in Agrotechnologie en Voedingswetenschappen uitgevoerd door leerstoelgroepen. Deze zijn gegroepeerd in 4 clusters: Food Sciences & Technology, Human Nutrition & Health, Biobased Sciences and Biomolecular Sciences.
Voeding & biobased onderzoek is één van de acht domeinen waarin Wageningen University & Research samenwerking opzoekt met partners.
Follow Food and Biobased Research on social media
Stay up-to-date and learn more about our research through our social channels.















