Master Bioinformatics

De master Bioinformatics combineert moleculaire biologie met statistiek en informatica. Je leert grote biologische datasets bewerken en analyseren en ontwikkelt nieuwe tools. Bio-informatica is een jonge wetenschappelijke richting, opgezet om de toenemende hoeveelheid gegevens over DNA, RNA en eiwitten te ontsluiten en benutten. Met behulp van de analyse van biologische data, kunnen de functies van genen worden voorspeld en relaties tussen genen en eiwitten worden aangetoond. De Engelstalige opleiding Bioinformatics aan Wageningen University & Research richt zich op de praktische toepassing van bio-informatica.

Master Bioinformatics

Waarom deze studie?

  1. Topopleiding volgens de Keuzegids Universiteiten.
  2. Eén van de eerste volledige masters bio-informatica in Nederland.
  3. Afgestudeerden hebben een grote kans op werk.

Ga naar ervaringen van studenten Bioinformatics (Engels)

Opbouw van Master Bioinformatics

Als BSc in de life sciences kun je je in de master Bioinformatics specialiseren in databewerking en data-analyse. Als bachelor in informatica kan je juist de life sciences gaan begrijpen, om data uit deze wetenschapsgebieden te analyseren en bewerken.
Het programma begint voor studenten uit de life sciences met basistrainingen in databasemanagement, programmeren, en fundamentele tools en software uit de bio-informatica. Voor studenten uit de informatica begint de opleiding met een stevig stuk moleculaire biologie en genetica. Vervolgens verdiepen alle studenten zich verder in structurele en functionele genomica, systeembiologie, en data uit DNA-reeksen, transcriptomica, proteomica en metabolomica. Afhankelijk van je vaardigheden en interesses kun je ook verder met het 3D-modelleren van eiwitten, genoomannotatie of softwareontwerp.

Thesisprojecten

Het laatste jaar van de tweejarige opleiding bestaat uit twee onderzoeks- of ontwerpprojecten. Mogelijke onderwerpen zijn genoomannotatie, het ontwerpen en testen van mutantproteïnen of het ontwikkelen van nieuwe algoritmes om eiwitdomeinherkenning te faciliteren. De master begint elk jaar in september.

Meer informatie over het studieprogramma (Engels)

Toelating en inschrijving

Bio-informatica zoekt oplossingen voor biologische problemen door systematische analyse van grote biologische datasets. Om te kunnen inschrijven, moet je daarom minstens een BSc-graad of vergelijkbaar hebben in bio-informatica, moleculaire biologie, biotechnologie, biochemie, een ander verwant vakgebied binnen de life sciences of informatica. Daarnaast zijn voldoende vaardigheden in wiskunde en statistiek nodig, evenals computervaardigheden en een goede beheersing van de Engelse taal. Een toelatingscommissie zal de individuele aanmeldingen beoordelen. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen vind je op de Engelstalige website.

Lees de toelatingseisen voor Bioinformatics (Engels)

Beroepen en toekomst

Met een mastergraad Bioinformatics heb je grote kans op werk. Bio-informatica is namelijk een snel groeiend onderzoeksveld dat in de traditionele opleidingen in de life sciences nauwelijks naar voren komt. De vraag naar bio-informatici is wereldwijd groter dan het aanbod.
Voor veel studenten is een PhD-project aan een onderzoeksinstituut of universiteit in het binnen- of buitenland de eerste baan na het afstuderen. Maar ook in de industrie is vraag naar bio-informatici. Aangezien het zo’n nieuw vakgebied is, zijn er nog geen gegevens over carrières van alumni vijf jaar na het afstuderen. Waarschijnlijk zal dan ongeveer een derde nog steeds werken als wetenschapper aan een universiteit of onderzoekscentrum. Anderen zullen kiezen voor een carrière bij onderzoeksgerichte farmaceutische en biotechnologische bedrijven.

Meer informatie over werken na Bioinformatics (Engels)

Vergelijken met andere opleidingen

Enkele masters van Wageningen University & Research hebben raakvlakken met Bioinformatics, zoals de masters Biotechnology en Molecular Life Sciences. Verder hebben ook andere Nederlandse universiteiten masters op het gebied van bio-informatica. De VU en UvA in Amsterdam bieden een tweejarige master Bioinformatics and Systems Biology, met een interdisciplinair programma. Kenmerkend is de combinatie met neurobiologie en systeembiologie en een – in vergelijking met Wageningen – sterkere link met medische toepassingen. De master Bioinformatics van de Universiteit Leiden en TU Delft richt zich vooral op data-analyse en modelleren.

Naar de Engelstalige website