Master Development and Rural Innovation

De master Development and Rural Innovation is een opleiding voor studenten met een life science of technische achtergrond met een interesse in sociale wetenschappen, ontwikkelingsproblematiek en sociale aspecten van technologische verandering. In dit internationale programma op het gebied van ontwikkeling en plattelandsvernieuwing combineer je je technische kennis met nieuwe sociaalwetenschappelijke kennis en vaardigheden. Om internationale innovaties in goede banen te leiden, hebben we geschoolde professionals nodig die zowel de technische als sociale aspecten van wereldwijde innovatieprocessen begrijpen en kunnen toepassen in verschillende omgevingen. Het programma van de master Development and Rural Innovation voorziet in die behoefte. Tijdens de opleiding kun je je bijvoorbeeld bezighouden met thema’s als voedselzekerheid, globalisering, landbouw, duurzaamheid, armoede, migratie, conflictmanagement en gezondheid.

Master Development and Rural Innovation

Waarom deze studie?

  1. Unieke tweejarige sociaalwetenschappelijke master voor studenten met een life science of technische achtergrond, met ook aandacht voor bèta-gamma integratie.
  2. Aan de slag met wereldwijd relevante thema’s.
  3. Een uitstekende basis voor een internationale carrière.
  4. (Internationale) stage en afstudeeronderzoek.

Ga naar ervaringen van studenten

Opbouw van de master Development and Rural Innovation

De Engelstalige master Development and Rural Innovation biedt een uniek tweejarig programma dat is gebaseerd op de sociale wetenschappen. De vakken op het gebied van ontwikkeling en plattelandsvernieuwing zijn zowel disciplinair als probleemgericht. Je krijgt les in een interactieve omgeving waarbij leren van elkaar en in de groep wordt gestimuleerd. De programmaopzet werkt toe naar je afstudeeronderzoek en het schrijven van de masterscriptie. De verschillende vakken over theorieën en methoden bereiden je daarop voor. Naast verplichte vakken heb je keuze uit vier study tracks (voorbereidend vak voor afstudeeronderzoek en scriptie) en vrije keuzevakken.

Masterscriptie en stage

Je bereidt je onderzoeksvoorstel voor en gaat zelf aan de slag met je afstudeeronderzoek en het schrijven van je scriptie. Dit is een uitstekende kans om de nieuw verworven sociaalwetenschappelijke kennis toe te passen op een relevant onderwerp naar keuze, zoals klimaatverandering, voedselzekerheid, innovatiemanagement of duurzame landbouw. Het onderzoek voor de masterscriptie doen de meeste studenten in het buitenland, maar het kan ook in Nederland plaatsvinden. In het tweede jaar pas je bovendien je kennis in de praktijk toe tijdens een stage, waarbij je enkele maanden werkt in een organisatie die relevant is voor de beroepspraktijk van het programma.

Ga naar het studieprogramma (Engels)

Study tracks

Binnen de opleiding Development and Rural Innovation kies je op basis van je persoonlijke interesse en na overleg met je studieadviseur een study track. Er zijn vier study tracks die de richting van je thesis bepalen:

  • Communication and Innovation Studies
  • Technology and Development Studies
  • Sociology of Development
  • Rural Sociology

Ga naar alle study tracks binnen de opleiding (Engels)

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Development and Rural Innovation moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een relevant BSc-diploma met een Grade Point Average (GPA) van tenminste 70 procent en een goede beheersing van de Engelse taal. Relevante bachelors zijn bijvoorbeeld Biologie, Future Planet studies, Milieuwetenschappen maar ook met andere bachelors ben je mogelijk toelaatbaar. Studenten met een relevant HBO diploma kunnen ook (zonder pre-master) toelaatbaar zijn.

Verder telt Wageningen University & Research diverse bacheloropleidingen waarmee je direct toelaatbaar bent: Biologie, Biotechnologie, Bodem, Water en Atmosfeer, Bos- en Natuurbeheer, Dierwetenschappen, Internationaal Land- en Waterbeheer, Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning, Levensmiddelentechnologie, Milieuwetenschappen, Moleculaire Levenswetenschappen, Plantenwetenschappen, en Voeding en Gezondheid.

Heb jij een bachelor gedaan in social sciences of economie? De MSc Developement and Rural Innovation heeft een zusterprogramma dat waarschijnlijk beter bij jouw achtergrond past: Master International Development Studies.

Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen, toelaatbare opleidingen en de inschrijfprocedure vind je op de Engelstalige website.

Lees alle toelatingseisen (Engels)

Beroepen en toekomst

Alumni van de master Development and Rural Innovation worden verwelkomd door veel verschillende organisaties in diverse sectoren. Afgestudeerden werken bijvoorbeeld als adviseur bij consultancybureaus, als onderzoeker bij universiteiten of onderzoeksinstituten, als projectleider bij nationale en internationale NGO’s of als beleidsmaker voor overheidsinstellingen. Sommige afgestudeerden starten een eigen bedrijf. Op de Engelstalige website van Development and Rural Innovation vertellen alumni over hun werk.

Ga naar Werken na de opleiding (Engels)

Vergelijken met andere opleidingen

Diverse opleidingen aan andere Nederlandse universiteiten hebben raakvlakken met de opleiding Development and Rural Innovation. De master Science and Innovation Management van de Universiteit Utrecht richt zich ook op de toepassing van life sciences en techniek in maatschappelijke processen. De focus ligt hier echter niet, zoals in de Master Development and Rural Innovation op de context van internationale ontwikkeling en ontwikkelingsproblematiek.

De opleidingen Development Studies (Universiteit Utrecht), Globalisation and Development Studies (Maastricht University), International Development Studies (Universiteit van Amsterdam) en Anthropology and Development Studies (Radboud Universiteit Nijmegen) alsmede de master International Development Studies van Wageningen University & Research richten zich net als de Wageningse master Development and Rural Innovation op ontwikkelingsproblematiek. In de masteropleiding International Development Studies kan je alleen instromen met een sociaalwetenschappelijke bacheloropleiding. In deze opleiding is er minder expliciete aandacht voor sociaal-technologische integratie en bèta-gamma integratie. Beide Wageningse 2-jarige masters zijn ook uniek door hun tijdsduur, de andere genoemde master zijn namelijk 1-jarig.

Meer over vergelijkbare opleidingen (Engels)

Topopleiding

De master Development and Rural Innovation is beoordeeld als Topopleiding volgens de Keuzegids Universiteiten.

Ga naar de Engelstalige website