Master Geo-Information Science

De master Geo-Information Science gaat in op het gebruik van geografische informatiesystemen en remote sensing technieken voor het oplossen van multidisciplinaire vraagstukken. Door de groeiende behoefte aan digitale geografische informatie hebben de geo-informatiewetenschappen zich sterk ontwikkeld. In de tweejarige masteropleiding leer je geo-informatie gebruiken bij het vinden van innovatieve oplossingen voor bijvoorbeeld overstromingen, het beheer van tropische bossen, stedelijke planning, de migratie van dieren, en in kaart brengen van toeristenstromen. Het opleidingsprogramma biedt een unieke combinatie van methoden, technologieën en applicaties uit de geo-informatiewetenschappen. Bovendien biedt deze master uitstekende carrièrekansen.

Master Geo-Information Science

Waarom deze studie?

  • Met een wetenschappelijke focus werken aan wereldwijde vraagstukken en alledaagse toepassingen
  • Topopleiding volgens de Keuzegids Masters, met veel ruimte voor eigen invulling
  • Uitstekende carrièrekansen

Ga naar ervaringen van studenten Geo-Information Science (Engels)

Opbouw van de master Geo-Information Science

De Engelstalige master Geo-Information Science combineert een wetenschappelijke focus met de aanpak van wereldwijde en lokale vraagstukken en alledaagse toepassingen. Vraagstukken waar je aan werkt, zijn bijvoorbeeld ontbossing of voedselzekerheid. In overleg met de studieadviseur kun je de studie inrichten naar jouw specifieke wensen (zie ook Specialisaties).

Het eerste jaar bestaat uit geo-informatiekundige vakken, geo-ICTvakken en vrijekeuzevakken van toepassingsgebieden of van binnen het vakgebied. Daarnaast is er ruimte om vakken te volgen van andere relevante masters aan Wageningen University & Research. In het tweede jaar werk je aan je thesis (major) en heb je een academische stage.

Je vakkenpakket is een combinatie van basisvakken over geo-informatie en vakken over remote sensing. Daarna kun je meer voorgezette vakken kiezen op deze terreinen. Naast je stage doe je op het gebied van consultancy training in het vak Integration of GIS and Remote Sensing de zogeheten praktijkervaring op.

MGI Informatie booklet 2021-2022

Ga naar het studieprogramma van Geo-Information Science (Engels)

Specialisaties

Het programma van de opleiding Geo-Informations Science kun je voor een groot deel naar eigen wens aanpassen. Daarom zijn er geen formele specialisaties. Maar je kunt jezelf wel specialiseren door een bepaalde selectie van voortgezette vakken te volgen over geo-informatietechnologie of remote sensing.

Ook kun je een thesisonderwerp kiezen in een specialistisch vakgebied. Mogelijke onderzoeksgebieden voor je thesis zijn: sensing & measuring, modelling & visualization, integrated land monitoring, human-space interactions, en empowering & engaging communities. Maar daarnaast zijn er nog veel meer opties. Verder bepaalt ook je stage je profiel en specialisatie.

Ga naar het studieprogramma van Geo-Information Science (Engels)

Toelating en inschrijving

Om toegelaten te worden tot de master Geo-Information Science moet je voldoen aan een aantal toelatingseisen, zoals een bachelordiploma in een relevant vakgebied met een Grade Point Average van ten minste 70 procent, en een uitstekende beheersing van de Engelse taal. Relevante bacheloropleidingen zijn milieuwetenschappen (planning, bodem en water, hydrologie, bos en natuur, ecologie, biologie), informatietechnologie en sociale geografie. Basiskennis over geo-informatiesystemen (GIS) is vereist.

Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen en de inschrijfprocedure vind je op de Engelstalige website.

Lees de toelatingseisen voor Geo-Information Science (Engels)

Beroepen en toekomst

Met een mastergraad Geo-Information Science heb je heel goede carrièreperspectieven. De toenemende vraag naar digitale geografische informatie heeft tot een stevige groei van de geo-informatiewetenschappen geleid. Ook de groei van wereldwijde milieuproblemen en de vraag naar nieuwe methodes om hiermee om te gaan, dragen hieraan bij.

Alumni Geo-Information Science hebben in de regel direct na het afstuderen een baan. Vaak komen afgestudeerden terecht in het onderzoek, enerzijds in PhD-programma’s bij universiteiten en anderzijds bij internationale onderzoeksinstituten.

Ook de private sector biedt kansen, zoals grote en kleine ingenieurs- en adviesbureaus als Royal Haskoning, Arcadis en Grontmij. Daarnaast is het mogelijk om bij de overheid of voor een adviesorgaan te gaan werken. Voorbeelden van functies zijn onderzoeker, remote-sensingspecialist, consultant, geo-informatiemanager, geo-informatieanalist en docent.

Op de Engelstalige website van Geo-Information Science vertellen alumni over hun werk.

Ga naar Werken na Geo-Information Science (Engels)

Vergelijken met andere opleidingen

Ook andere Nederlandse universiteiten bieden opleidingen waarin geo-informatie wordt gebruikt. De master Geomatics – for the built environment aan de TU Delft is vooral op de stad gericht. De Wageningse master Geo-Information Science is breder van aard.

De master Geographical Information Management and Applications (GIMA) is een samenwerkingsverband tussen Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, TU Delft en Universiteit Twente. Deze masteropleiding bestaat voornamelijk uit afstandsonderwijs en kan ook in deeltijd worden gevolgd. De nadruk ligt hier op management en ontwikkeling van geo-informatietoepassingen en -projecten.

Daarnaast kan GIS soms gekozen worden bij opleidingen als Sociale Geografie, Aardwetenschappen, ICT, Omgevingswetenschappen en Biologie.

Bij andere masteropleidingen van Wageningen University & Research kan je ervoor kiezen om bepaalde onderdelen van de master Geo-Information Science in het programma op te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld remote sensing en GIS vakken kiezen bij de masters Forest and Nature Conservation en Earth and Environment. Maar bij geen van de masters vormt geo-informatie een integraal onderdeel van het studieprogramma. Dit maakt de master Geo-Information Science uniek binnen Wageningen University & Research.

Meer over vergelijkbare opleidingen (Engels)

Ga naar de Engelstalige website