Evenement

Seminar Leefstijlverandering in preventie en zorg

Een gezonde leefstijl en in het bijzonder voedings(gedrag), krijgt een steeds groter belang binnen de geneeskunde en zorg. Dit seminar biedt wetenschappelijke kennis over de rol van voeding, voedingsfysiologie, technologie, fysieke mechanismen en voedingsgedrag op onze gezondheid. Vanuit verschillende perspectieven als onderzoek, beleid maar ook de dagelijkse dokterspraktijk, bieden we een verdiepend inzicht, om succesvoller te zijn met leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies.

Organisator Wageningen Academy, Wageningen Food & Biobased Research
Datum

do 1 september 2022

Duur 1 dag
Format Op locatie
Credits Accreditatiepunten

Registratie deadline: 12 augustus 2022
Direct aanmelden of bekijk eerst de brochure.

Waarom de 5de editie van dit seminar bijwonen?

Bijna zes op de tien volwassenen in Europa kampen met overgewicht of obesitas, staat in het laatste rapportvan de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Nederland zit iets onder dit gemiddelde. Dit is een groot probleem: zwaarlijvigen hebben een grotere kans op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Overgewicht en obesitas zijn bovendien een van de belangrijkste doodsoorzaken, met 13 procent van de totale sterfte.

Dit seminar geeft inzicht in de vicieuze cirkel van (steeds) zwaarder worden en hoe die te doorbreken met leefstijlinterventies. Ook komen strategieën aan bod die helpen de gedragsverandering beter vol te houden. Deze kennis kun je gebruiken in jouw advies naar cliënten of bij het vormgeven van beleid.

De 2022 editie is alweer de 5de editie van dit goed beoordeelde programma. Met nieuwe onderwerpen bieden we zowel eerste als terugkerende bezoekers de uitgelezen kans om in 1 dag weer helemaal op de hoogte te raken van de laatste wetenschappelijke inzichten in relatie tot praktische toepassingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het onderwerp leefstijl en psychiatrie, waarmee we de mentale kant van leefstijlproblemen behandelen. Ook belichten we leefstijl vanuit de voedingswetenschap en fysiologie, en vanuit de doktersspreekkamer.

Accreditatiepunten
De volgende partijen worden aangeschreven voor de toekenning van accreditatiepunten voor de 2022 editie.

LET OP: De vermelden punten refereren deels nog aan de 2021 editie ter indicatie. De aanvragen voor 2022 staan momenteel uit. Daarbij vragen we dit jaar ook voor huisartsen nascholingspunten/accreditatie aan.

  • ADAP diëtisten (7 punten 2021)
  • KABIZ leefstijlcoaches (7 punten 2021)
  • BGN gewichtsconsulenten (7 punten)
  • GAIA openbare apothekers (6,5 punten 2021)

Voor wie is dit seminar?

Dit seminar is geschikt voor professionals (HBO/WO niveau), die hun kennis over leefstijlgeneeskunde en leefstijlinterventies willen vergroten en meer kennis willen hebben over de achterliggende psychologie en wetenschap. Ben je werkzaam als zorg professional? Bijvoorbeeld als arts, specialist, diëtist, praktijkondersteuner, fysiotherapeut, leefstijlcoach, gezondheidsadviseur, gewichtsconsulent of apotheker? Dan is deze cursus geschikt voor je.

Ik heb me er lang op verheugd, maar vandaag was het zover. Een fysieke bijscholing. Dit keer bij Wageningen Academy; Leefstijlverandering in preventie en zorg. Weer helemaal up to date om succesvol mijn werk te kunnen doen.
Monique Sturre, Loopbaan- en Vitaliteitscoach bij CarrièreVita -deelneemster 2021 editie

Programma en onderwerpen

Toonaangevende wetenschappers en praktijksprekers geven hun visie op leefstijlverandering vanuit hun eigen perspectief. Hierdoor ontstaat een integraal beeld van de complexiteit van leefstijlverandering en worden waardevolle uitkomsten uit onderzoek én praktijk gedeeld. Tijdens het seminar is er gelegenheid om uw eigen casus of vragen voor te leggen aan de diverse specialisten en te netwerken met alle deelnemers van dit seminar.

Onderwerp Spreker
Hoe maken we de beweging naar een Leefkrachtiger Nederland? Maartje Muskens MSc, projectmanager preventie Menzis & Karine van 't Land, zorgexpert preventie Menzis
De complexiteit van het aanpakken van obesitas Drs. Eline van der Valk, internist i.o., Erasmus Medisch Centrum Rotterdam & Dr. Karen Freijer, Partnerschap Overgewicht Nederland
Leefstijl & psychiatrie: preventie en behandeling Dr. Jeroen Deenik GGZ Centraal, onderzoeker en gezondheidspsycholoog en assistent professor, Maastricht University.
Vragen en discussie m.b.t. ochtendprogramma
De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (medische focus) Prof.dr. Hanno Pijl, internist, Leids Universitair Medisch Centrum
De ontwikkeling naar leefstijlgeneeskunde (fysiologische focus) Prof.dr. Renger Witkamp, Wageningen University & Research
Leefstijlinterventies die werken: SLIMMERe aanpak, blijvende resultaten Dr. Annemien Haveman, Wageningen University & Research
Strategieën om nieuw voedingsgedrag blijvend te stimuleren Prof. Harm Veling, Wageningen University & Research
Samenvatting, vragen en feedbackronde
Netwerkborrel

Je kunt door hier te klikken het volledige programma bekijken in flyer format.

Cursusleider

Meer informatie & aanmelden

Direct aanmelden voor dit seminar of bekijk eerst de brochure. Vragen? Neem contact op met de programmamanager Astrid Kuhlkamp-Kleissen.