Research Faciliteit 'Carus'

Carus (Latijn voor ‘dierbaar’) is de naam van de onderzoeksfaciliteiten van het Departement Dierwetenschappen, onderdeel van Wageningen University. Het primaire doel van Carus is om onderzoekers en studenten te ondersteunen bij het plannen en uitvoeren van hun onderzoek met dieren, in overeenstemming met de hoogste wetenschappelijke, humane en ethische principes.

Deze doelstellingen worden ondersteund door de ontwikkeling en het onderhoud van een uitgebreide, kwalitatief hoogwaardige dierlijke zorg en huisvesting, waarbij het welzijn van de dieren onze belangrijkste prioriteit is. Alle onderzoeksprojecten worden daarnaast volledig erkend door de Dier Experimenten Commissie (DEC).
Carus is geschikt voor fundamenteel onderzoek, is kleinschalig en high-tech, werkt in een gespecialiseerd segment van de markt en is uniek in zijn soort. De faciliteit beschikt over high-tech onderzoeksapparatuur zoals klimaatrespiratiekamers, high speed camera's en aanpasbare ruimten. Verder biedt Carus accommodatie aan verschillende dierensoorten (van vissen tot gezelschapsdieren tot koeien).
In Carus wordt onderzoek uitgevoerd op het gebied van duurzame veehouderij, gedrag en welzijn, biologie en aquacultuur. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van leven en de gezondheid van dieren. Voor onderwijsdoeleinden ondersteunt Carus onderwijsprogramma’s van verschillende opleidingen, op BSc, MSc en PhD niveau. Studenten maken in Carus kennis met verschillende diersoorten binnen thema’s als reproductie, adaptatie, voeding en zorgvuldige veehouderij.