Plastic Wageningen

Duurzame plastic technologie

Wageningen Food & Biobased Research helpt bedrijven duurzame, biobased alternatieven te vinden voor hun huidige plasticproducten. Met onze technologie bieden wij ondersteuning tijdens het volledige productieproces : van productontwikkeling en kunststofverwerking tot verbeterde end-of-life-opties, zoals bio-afbreekbaarheid en recyclebaarheid.

Van polymeeranalyse tot productontwikkeling

We helpen bedrijven plasticformuleringen te vinden met precies de gewenste functionele eigenschappen en het beoogde duurzaamheidsprofiel. Dit doen we op basis van diepgaande theoretische en praktische kennis van polymeren en plastics, hun eigenschappen en hun procesgedrag. Hiermee ondersteunen we bedrijven tijdens het volledige productieproces: van de ontwikkeling van nieuwe monomeren en polymeren uit biomassa tot pilotproeven op locatie. Daarnaast bieden wij bedrijven een uitgebreide analysefaciliteiten voor polymeren en plastics. Onze analysetechnieken variëren van mechanische en chemische analyse tot reologie, microscopie en thermische analyse. In ons onderzoek houden we altijd de end-of-life-opties via mechanische, chemische en organische recycling in het oog en zetten we onze kennis en faciliteiten in om deze opties te bestuderen.

Ervaring met alle biobased polymeren

Onze kracht is dat we werken met alle biobased en bio-afbreekbare polymeren die commercieel beschikbaar zijn. Daarnaast werken we met nieuwe polymeren die we zelf op kiloschaal hebben ontwikkeld. Voorbeelden van biobased plastics waarmee we werken, zijn:

  • PLA, inclusief genucleëerde en sc-PLA
  • mengsels van zetmeel
  • PHA's
  • PEF
  • thermoplastische cellulose
  • polyesters, waaronder PBS(A), PBAT, PCI and PGA
  • mengsels en combinaties van deze bioplastics

Batches van een halve kilo tot duizend kilo

We hebben meer dan 25 jaar ervaring met de ontwikkeling van compounds. Daarbij optimaliseren we de eigenschappen van biobased en bio-afbreekbare polymeren door additieven en vulmiddelen toe te voegen. Ons Wageningse lab is compleet uitgerust met procesapparatuur waarmee we met batches van een halve kilo tot duizend kilo kunnen werken. Zo beschikken we over 3 compounding extruders, 2 spuitgietmachines en apparatuur voor co-extrusie, folieblazen, kneden, mengen, granuleren en malen. We gebruiken conventionele procesapparatuur waardoor onze ontwikkelingen industrieel schaalbaar en toepasbaar zijn.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.