Dioxine analyses

Dioxines zijn uiterst giftige chemische stoffen die vanuit het milieu in ons voedsel terecht kunnen komen. Na consumptie hopen deze stoffen zich in het lichaam op en zijn schadelijk voor de gezondheid.

Wageningen Food Safety Research is expert in het onderzoek naar dioxines. Wij lopen voorop bij de ontwikkeling en toepassing van methodes om chemische verontreinigingen zoals dioxines aan te tonen.

Wat kunt u van Wageningen Food Safety Research verwachten:

  • snelle analyses uitslagen (5-10 dagen) Kortere levertijden van uitslagen zijn in overleg mogelijk.
  • nauwkeurige analyses
  • snelle opschaling
  • analyses in diverse matrices
  • geaccrediteerde methoden 
  • analyses in overeenstemming met de huidige EG-verordeningen
  • goede reputatie
  • goed opgeleid en ervaren personeel
  • advisering bij een aangetroffen besmetting mb.t de mogelijke oorzaak (bron)  te treffen maatregelen

Nationaal Referentie Laboratorium

Wageningen Food Safety Research is voor Nederland het Nationale Referentie Laboratorium (NRL) en vormt met de overige Europese NRL's en het Europese referentie laboratorium een belangrijk netwerk. Wageningen Food Safety Research wordt via dit netwerk voortdurende op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen.

Internationaal erkend

De Wageningen Food Safety Research expert worden nationaal en internationaal erkend en veelvuldig uitgenodigd voor het geven van trainingen en presentaties. Wageningen Food Safety Research controleert scherp op de aanwezigheid van dioxine in voeding in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Om de kwaliteit van onze analyse te waarborgen doen wij jaarlijks mee met een groot aantal vergelijkend onderzoeken. Telkens komen wij weer als goed uit de bus. Gedetailleerde gegevens met betrekking tot de methode worden u op aanvraag graag toegezonden.

Uniek patroon

Incidenteel constateren wij een overschrijding van de norm en er wordt dan direct actie ondernomen om de herkomst van de dioxine te bepalen. Zo kan uitbreiding van de besmetting worden voorkomen. Dit doen we door het unieke patroon van de dioxines te ontrafelen.Dat patroon is namelijk vaak een indicatie voor de bron van de verontreiniging.

De afgelopen jaren heeft Wageningen Food Safety Research in diverse (inter)nationale incidenten en crises een belangrijke rol gespeeld bij het opsporen van de bron van besmetting.