Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiënte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiënter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Reliability of genomic prediction due to linkage disequilibrium and family relationships at differrent reference population sizes
-
1000 Bull Genomes - Toward genomic Selectionf from whole genome sequence Data in Dairy and Beef Cattle
-
Efficiency of BLUP genomic prediction models that use pre-computed SNP variances
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Nantes, France 26-30 August 2013 - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 453-453. -
Temporal and spatial variation of CH4 and CO2 concentrations in and around lying cubicles of dairy barns
In: Proceedings of the 5th Greenhouse Gases and Animal Agriculture Conference (GGAA2013), 23-26 June 2013, Dublin, Ireland - Cambridge: Cambridge University Press - p. 378-378. -
Effect of predictor traits on accuracy of genomic breeding values for feed intake based on a limited cow reference population
Animal (2013), Volume: 7, Issue: 11 - ISSN 1751-7311 - p. 1759-1768. -
Assessment of the relation between methane concentrations and the methane flux of an artificial reference cow
-
Breeding Ruminants that Emit Less Methane – The Role of International Collaboration
-
Genetic Architecture and Biological Basis of Feed Efficiency in Dairy Cattle
-
Progress with genetic selection for low methane traits in dairy cows
-
Breed4Food & Cobb