Kruisreacties

Veel mensen krijgen met het begin van de lente weer last van hooikoorts. Het lichaam maakt IgE antistoffen aan tegen het stuifmeel van bomen, grassen en/of pollen. Sommige hooikoortspatiënten reageren ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen. Het lichaam herkent per abuis de eiwitten die in deze voedingsmiddelen voorkomen als stuifmeeleiwitten. Dit verschijnsel heet een 'kruisreactie'.

Dit wil overigens niet zeggen dat bij het optreden van deze klachten bij hooikoortspatiënten er altijd sprake is van een kruisreactie. Maag- en darmklachten bijvoorbeeld kunnen vele oorzaken hebben. Ook niet iedere hooikoortspatiënt zal kruisreacties met voedingsmiddelen hebben. Het is daarom ook niet zinvol om bij een allergie voor berkenpollen ook op voorhand geen appels meer te eten. Een kruisreactie moet door middel van onderzoek worden aangetoond.

Biologische verwantschap

Doordat bepaalde voedingsmiddelen een biologische verwantschap hebben kunnen ook kruisreacties ontstaan. Erwten, bruine bonen, maar ook pinda en soja horen tot de peulfamilie. Als iemand allergische is voor pinda is het mogelijk dat er ook een allergische reactie optreedt na het eten van de andere voedingsmiddelen uit dezelfde familie. Het is niet zo dat er altijd een kruisreactie optreedt bij een allergie voor een bepaald lid van de plantenfamilie. Vaak heeft de patiënt helemaal geen last van kruisreacties.