Duurzaamheid bij Wageningen University & Research

Duurzaamheid zit in ons DNA. Bij alles wat we zeggen en wat we doen, speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het is niet alleen verankerd in ons onderzoek en onderwijs maar ook in de manier waarop WUR wordt bestuurd.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een belangrijke pijler voor Wageningen University and Research.

Duurzaamste universiteit ter wereld

We krijgen al jarenlang het predikaat ‘duurzaamste universiteit ter wereld’ (De GreenMetric ranglijst 2016-2022). Daar zijn we trots op. Voor deze lijst wordt wereldwijd onderzocht hoe wetenschappelijke instellingen omgaan met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. In 2023 heeft WUR zich aangesloten bij Nature-Positive Universities Alliance.

Wie over onze prachtige campus loopt, merkt het direct; ook onze campus is ecologisch en groen, met duurzame gebouwen en faciliteiten. Het is ook een fijne plek om te werken en te studeren. De vitaliteit van medewerkers en studenten krijgt prioriteit en we denken goed na over gezond eten in de campusrestaurants. Voedselverspilling wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Duurzaamheid in onze thema’s

In onze centrale thema’s binnen onderzoek en onderwijs is duurzaamheid de gemene deler; Klimaatverandering, Biodiversiteit, De wereld voeden, Circulaire economie en Gezonde voeding & gezond leven. Het (zesde) thema Artificial intelligence loopt als een rode draad door alle thema's heen.