AJW (Annemarie) Mens MSc

AJW (Annemarie) Mens MSc

Onderzoeker voeding, welzijn & fysiologie van pluimvee, Promovendus "vroege voeding en gedrag leghennen"

In mijn onderzoek richt ik me met name op het gebruik van voeding als middel, of verbinder, om welzijn, gedrag, fysiologie, voortplanting en gezondheid van pluimvee te begrijpen, vergroten en verbeteren. Zo onderzoek ik hoe stress en voeding tijdens het vroege leven van opfokhennen de ontwikkeling van (ab)normaal gedrag kan beinvloeden. Hierbij kijken we ook naar de achterliggende fyiologische mechanismen, de zogenaamde darm-brein as (gut-brain axis) en het microbioom in het maagdarmkanaal.

Daarnaast werk ik mee in verschillende projecten binnen het team pluimveevoeding. Een aantal van deze projecten richten zich op het meer circulair inrichten van de veehouderij, waarbij gekeken wordt hoe en welke rol diervoeding kan spelen. Onderwerpen die hierbij het voer van de toekomst, de reactie van de kip op dit toekomstige voer en of deze twee nog wel met elkaar matchen. Ook in meer circulaire, duurzame en efficiente voedselsystemen is een belangrijke rol voor kippen weggelegd.

Binnen een deel van mijn dienstverband ben ik voorzitter van de Instantie voor Dierenwelzijn van Wageningen Universiteit. In Wageningen doen we onderzoek naar dieren en daarom zijn dierproeven soms nodig. Het is onze doelstelling om deze dierstudies uit te voeren met respect voor het dier en zijn welzijn. We faciliteren onderzoekers en de universiteit binnen de ethische discussie en geven advies om waar mogelijk te vervangen, verminderen en verfijnen. Met deze taken vallen wij onder de Wet op Dierproeven.

Het is mijn persoonlijke doel om de fysiologische mechanismen van dieren te begrijpen en met die kennis het verschil te maken voor de dieren zelf. Veehouderij is belangrijk voor de menselijke voeding door het verstrekken van waardevol voedsel, maar ik voel me verplicht om de dieren een zo goed mogelijk leven te geven. Het betrekken van de maatschappij is hiervoor erg belangrijk. Mijn onderzoek richt zich op de balans tussen een waardig leven voor de dieren, eerlijk zakendoen voor de boeren en verminderen van milieu-impact.

Na mijn afstuderen aan Wageningen Universiteit (MSc Animal Sciences) in 2014 werkte ik als docent en onderzoeker varkens en pluimvee aan een Nederlandse hogeschool. Tijdens dat dienstverband werkte ik binnen het lectoraat “gezonde pluimveehouderij”. Ik richtte me onder andere op het aanbieden van alternatieve eiwitbronnen voor leghennen en het verminderen van verenpikgedrag. Sinds 2017 werk ik als onderzoeker pluimveevoeding bij Wageningen Livestock Research. Als onderdeel van mijn dienstverband begon ik aan mijn PhD over de ontogenie van veerkracht en gedrag tijdens de opfok van leghennen en het ontwikkelen van voerstrategieën om dit te beinvloeden.