Op locatie

Cursus Klimaatadaptatie in stedelijke gebieden

Klimaatverandering veroorzaakt extremere weersomstandigheden. Deze extremen beïnvloeden ook het weer in de stad. De hoofdrolspelers in dit stadsklimaat zijn hitte (zonnestraling), wind en water. Wil je leren hoe je met ontwerpingrepen het stadsklimaat kunt beïnvloeden en hoe je hiermee de stedelijke omgeving toekomstbestendiger maakt?

Organisator Wageningen Academy
Duur 6 losse dagen
Format Op locatie
Certificaat Certificaat
Groepsformaat 21-40

Deze cursus wordt herzien en gaat naar verwachting in 2023 weer gepland worden. Je kunt alvast interesse tonen.

Waarom deze cursus volgen?

Na afloop van de cursus ben je als deelnemer bekend met de wetenschappelijke basiskennis over het stedelijk klimaat en kun je deze kennis toepassen in de praktijk. Je bent in staat om verschillende analyses uit te (laten) voeren en te interpreteren. Daarnaast kun je kleinschalige adaptatiemaatregelen toepassen en een grootschalige aanbevelingenkaart ter verbetering van het stedelijk klimaat opstellen.

Voor wie is deze cursus?

Ben je stedenbouwkundige, ruimtelijke planner met affectie voor ontwerpen, landschapsarchitect, architect of op andere wijze als professional betrokken bij het voorbereiden van de fysieke stadsomgeving op de uitdagingen die het (toekomstige) klimaat ons biedt? Dan is deze cursus interessant voor jou.

Wij verwachten dat je de basis van het (stedelijk) ontwerp beheerst en vragen daarom minimaal een bachelor of vergelijkbaar in: Stedelijke ontwerp en/of planning, Ruimtelijke planning met affectie voor ontwerpen, Landschapsarchitectuur, Architectuur en/of bouwkunde.

Programma en onderwerpen

Tijdens de zesdaagse cursus volg je hoor- en werkcolleges, bestudeer je thuis de theorie en maak je een online examen. Ook pas je de aangereikte kennis toe in analyse- en ontwerpopdrachten, deels thuis en deels in een ontwerpatelier. Deze opdrachten presenteer je aan en bediscussieer je met de cursusleidster en jouw medecursisten. In de cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Basiskennis stedelijk klimaat (temperatuur, wind en water)
  • In kaart brengen stedelijk klimaat, analyse-technieken en data
  • Klimaatadaptatie: kleinschalige maatregelen (huis en wijk)
  • Klimaatadaptatie: grootschalige ingrepen in stedelijke planning

De studiebelasting voor de gehele cursus bedraagt 120 uur,
dit is inclusief de bijeenkomsten.

Cursusleiders

De cursusleiders zijn Dr. ir. Marjolein Pijpers van Esch, TU Delft/ Designlab2902 en Dr. ir. Cor Jacobs, Wageningen Environmental Research.

Blijf op de hoogte

Door interesse te tonen, stellen we je op de hoogte zodra de cursus open gaat voor inschrijving. Voor vragen over de cursus kun je contact opnemen met de programmamanager Janine Quist.