De dynamiek van het benutten van individuele mucine glycanen door darmbacteriën: interactie tussen voeding- en mucine glycanen en darmbacteriën.

Promotie
In het kort- 27 februari 2026
- 13.00 - 14.30 uur
- Auditorium Omnia, gebouw 105, Wageningen Campus
- Livestream beschikbaar
Samenvatting
De afbraak en het gebruik van voeding- en mucine glycanen door de darmbacteriën is essentieel voor de humane darm gezondheid. Een methode werd opgezet voor het vrijmaken en zuiveren van glycanen gevolgd door karakterisatie en semi-kwantificering van N-glycanen met MALDI-TOF MS en O-glycanen met PGC-LC-MS/MS. Gepasteuriseerde bacteriën beïnvloedden de glycosylering tijdens in vitro mucus productie. De bacteriën Akkermansia muciniphila, Ruminococcus torques en Bacteroides thetaiotaomicron in monoculturen, co-culturen en in een synthetische gemeenschap lieten verschillende afbraak- en gebruikspatronen zien van varken mucine glycanen in vitro. De enzymatische processen werden onderzocht door de incubatie van bacteriële extracten met glycanen en de gevonden enzymactiviteiten werden vergeleken met door proteomics geidentificeerde enzymen. De aanwezigheid van verschillende mucine glycanen beïnvloedde de bacteriële samenstelling van de synthetische gemeenschap in vitro. Zowel galacto-oligosacchariden als varken mucine glycanen beïnvloedden de afbraak en gebruik van glycanen door Akkermansia muciniphila, Ruminococcus torques en Bacteroides thetaiotaomicron in monoculturen en co-culturen. Met dit proefschrift zijn nieuwe inzichten verkregen in voeding-glycan-bacterie onderzoek en toekomstig onderzoek betreffende deze interacties kan worden toegepast om de humane darm gezondheid te verbeteren.
Promovenda
De promovenda van de promotie "De dynamiek van het benutten van individuele mucine glycanen door darmbacteriën: interactie tussen voeding- en mucine glycanen en darmbacteriën.".
C (Carol) de Ram, MSc
Promovenda
About the PhD defence
Datum
13:00 - 14:30