Ga naar de inhoud

DocuScience: De Vegan Veehouder

In het kort

Activiteit
  • Donderdag 15 januari 2026
  • Inloop om 16.45 uur
  • 17.00 - 18.30 uur
  • Omnia Wageningen Campus
  • Georganiseerd door Wageningen University & Research

Kun je kippenhouder en vegan tegelijk zijn? De documentaire ‘De Vegan Veehouder’ van maker Kadir van Lohuizen onderzoekt het. Hij volgt Kipster oprichter Ruud Zanders in zijn persoonlijke dilemma’s. Want zijn bedrijf groeit inmiddels uit tot een internationaal succes. Zelf laat hij vlees, zuivel en zijn eigen eieren staan. En dus start hij een zoektocht: hebben we dieren eigenlijk wel echt nodig in ons voedselsysteem?

In de film ‘De Vegan Veehouder’, volgt gerenommeerd fotograaf en documentairemaker Kadir van Lohuizen, de Limburgse pluimveehouder Ruud Zanders. Ruud startte na een faillissement van zijn grootschalige pluimveebedrijven een kleinschaliger en duurzamer bedrijf. Dit nieuwe concept, Kipster, oogst inmiddels wereldwijde aandacht en het staat aan de vooravond van een internationale doorbraak. Maar ondertussen twijfelt de veehouder zelf in toenemende mate aan het waarom van dieren houden voor voedsel. Hij laat voor zijn eigen consumptie inmiddels vlees, zuivel en eieren zoveel mogelijk staan. Hebben we dieren wel echt nodig in het wereldwijde voedselsysteem? Doe je het goed genoeg als je de best mogelijke kippenstal voor dierenwelzijn en circulariteit hebt ontwikkeld? Of houd je dan juist het systeem in stand?

We starten om 17:00 met de documentaire. Om 18:00 is deze afgelopen en gaan we samen met Ruud Zanders zelf en algemeen directeur van de Animal Sciences Group, Ernst van den Ende, in gesprek over de zoektocht. Waar sta jij zelf?

Over Ruud Zanders

Ruud Zanders

Ruud Zanders groeide op in Oirlo bij Venray, waar hij in de jaren ‘90 het pluimveebedrijf van zijn ouders overnam. Na een faillissement kwam er ruimte voor iets nieuws: dat werd Kipster. Het meest duurzame en diervriendelijke eierconcept ter wereld. Daarnaast is Ruud Zanders voorzitter van Caring Farmers en mede-oprichter van RESPECTfarms, een bedrijf in kweekvlees. Ruud stond op nr. 2 in de Duurzame Top 100 van Trouw en eet vegan.

Over Ernst van den Ende

Ernst van den Ende

Ernst van den Ende is sinds januari 2022 algemeen directeur van de Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen University & Research. Daarvoor was hij 13 jaar directeur van de Plant Sciences Group. Daarnaast is hij adviserend lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Ernst is lid van het Wageningen Management Board en heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met voedselvraagstukken in relatie tot milieu en maatschappij. Binnen ASG is hij verantwoordelijk voor onderzoek en onderwijs op het gebied van dierwetenschappen en zorgt hij voor de verbinding tussen fundamenteel en toegepast onderzoek.

Details

Details

De documentaire wordt vertoond in Omnia en is gratis te bezoeken. Het programma start om 17:00, de zaal is open vanaf 16:45. Aanmelden kan via de Forms. Na het programma ben je van harte welkom om na te praten onder het genot van het DocuDinner.

Achteraf een hapje eten in restaurant Novum?

Diner

Speciaal voor DocuScience biedt restaurant Novum, in Omnia, een DocuDinner aan. Het DocuDinner start wanneer DocuScience afgelopen is, rond 18:30. Voor €28,50 geniet je van een shared diningervaring met diverse gerechtjes om te delen, inclusief een drankje. Reserveren is vereist en kan via welkom@restaurantnovum.nl of door via de website te reserveren www.restaurantnovum.nl. Graag DocuScience vermelden.

Goed om te weten, de documentaire is Nederlands gesproken en Engels ondertiteld.

Over DocuScience

DocuScience

DocuScience is een programma in Omnia, waar medewerkers van Wageningen Campus inzichten delen in al het werk dat op de campus gebeurt. We zullen nieuwe perspectieven verkennen aan de hand van interessante documentaires die aanzetten tot een gesprek. Iedereen die op Wageningen Campus werkt is welkom, dus neem vooral je collega’s mee!

Datum

do 15 januari 2026
17:00 - 18:30

Organisatie-eenheid

Wageningen University & Research

Location

Omnia - Gebouw 105