Essays over Innovatie en Duurzaamheid in de Voedingsindustrie

Promotie
In het kort- 19 December 2025
- 13.00 - 14.30 uur
- Auditorium Omnia, gebouw 105, Wageningen Campus
- Livestream beschikbaar
Samenvatting
Technologische innovatie heeft de potentie om duurzaamheidsuitdagingen in de voedingsmiddelenindustrie aan te pakken. Deze dissertatie richtte zich op nutriëntenrecycling, digitale technologieën en geavanceerde automatiseringstechnologie, zoals kunstmatige intelligentie, geautomatiseerde machines en robotica. We maakten gebruik van data uit een literatuuronderzoek, prijsgegevens en microdata op bedrijfsniveau over technologie en productie. We concluderen dat het risico van schommelende grondstofprijzen op de aardgas- en fosformarkten leidt tot een afname van de investeringsrendementen in fosforrecycling. Bovendien verhoogt kunstmatige intelligentie in de voedingsmiddelenindustrie de productiviteit, maar heeft geen effect op de output, arbeidshoeveelheid en energie-intensiteit. Aangezien de meeste effecten van technologie zich uiten in economische variabelen, hebben beleidsmakers de verantwoordelijkheid om technologie in een duurzame richting te sturen.
Promovendus
De promovendus van de promotie "Essays over Innovatie en Duurzaamheid in de Voedingsindustrie".
JR (Jan-Philip) Uhlemann, MSc
Promovendus
About the PhD defence
Datum
13:00 - 14:30