Themadag

Nieuwe inzichten tijdens de ICM-velddag

Hoe zet je Integrated Crop Management (ICM) in bij trips in uien, onkruiden in fijnzadige gewassen, Alternaria en Phytophthora in aardappelen, bladvlekken in suikerbieten en M. chitwoodi? Met deze vraagstukken gingen ruim 100 bezoekers aan de slag tijdens de ICM-velddag, die WUR Open Teelten en BO Akkerbouw samen organiseerden in Vredepeel.

Organisator Wageningen University & Research, Wageningen Plant Research & BO Akkerbouw
Locatie Proefbedrijf Vredepeel, Vredeweg 1C, 5816 AJ Vredepeel

In het project ´Integrale gewasbescherming voor de akkerbouw op zand´ wordt onderzocht hoe je kunt telen op zand zonder Candidates for Substitution (CfS-middelen). "We doen hiervoor proeven op zand, maar ook op klei. Integrated Crop Management (ICM) gebruiken we als centrale methodiek. We kijken wat goed gaat, wat minder goed gaat en waar perspectief is voor het beheersen van ziekten, plagen en onkruiden in 2030", geeft projectleider Marleen Riemens van Wageningen University & Reseach (WUR) aan tijdens haar welkomstwoord.

Krimpend pakket gewasbeschermingsmiddelen

De ontwikkelingen in de akkerbouw zorgen voor een krimpend pakket van gewasbeschermingsmiddelen. Dit vraagt om een andere aanpak waar je mee moet leren werken. Bij de ICM-aanpak draait het om het zo goed mogelijk afstemmen van teeltmaatregelen, voor de huidige en voor toekomstige gewassen binnen het bouwplan, met zo min mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

ICM is laagjes bouwen

"Eigenlijk bouw je laagjes van bescherming met ICM, zodat je aan het einde zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen nodig hebt", legde WUR-onderzoeker Geert Kessel uit. Hij gaf een toelichting op de pijler ´robuuste rassen´. Deze pijler vormt samen met gewasdiversiteit, bodembeheer, monitoring & evaluatie en gerichte bestrijding de systeemaanpak Integrated Crop Management.

Aan de slag met uitdagingen in de akkerbouwsector

Vanuit een actueel vraagstuk gingen bezoekers aan de slag met de toepassing van de ICM-pijlers en kwamen zo tot waardevolle inzichten. Elke groep werd begeleid door een expert op dit vraagstuk. Zij bezochten in het veld de verschillende pijlers van Integrated Crop Management (ICM). Na een korte inleiding op iedere de pijler, ging de groep met elkaar op zoek naar een ´probleem´, ´parel´ en ´potentie´ van de toepassing van ICM bij dit vraagstuk. Benieuwd tot welke conclusies de verschillende groepen zijn gekomen? Bekijk hiervoor de expertvideo.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

In de media