Ga naar de inhoud

Tempeh 2.0: gefermenteerde sojaproducten met een verbeterd antidiarree-potentieel door aanwezige bacteriële exopolysacchariden

Tempeh 2.0: gefermenteerde sojaproducten met een verbeterd antidiarree-potentieel door aanwezige bacteriële exopolysacchariden

Promotie

In het kort
  • 5 februari 2026
  • 10.30 - 12.00 uur
  • Auditorium Omnia, gebouw 105, Wageningen Campus
  • Livestream beschikbaar

Samenvatting

Enterotoxigene Escherichia coli (ETEC) kan bij zoogdieren diarree veroorzaken door zich aan het darmslijmvlies te hechten. Het remmen van deze hechting kan de incidentie van ETEC veroorzaakte diarree verlagen. Van tempeh is bekend dat het de binding van ETEC aan het darm epitheel remt. Tempeh, een voedingsmiddel dat wordt gemaakt door soja te fermenteren met schimmels. Exopolysacchariden (EPS) van melkzuurbacteriën (LAB) hebben ook een anti-adhesie bioactiviteit tegen ETEC. Dit opent de mogelijkheid om het anti-adhesie potentieel van tempeh te verbeteren door de aanwezigheid van EPS, geproduceerd door toegevoegde melkzuurbacteriën.

In dit doctoraatsonderzoek werden EPS-producerende LAB-stammen geïsoleerd uit tempeh-gerelateerde bronnen om opnieuw te worden geïntroduceerd in de tempeh productie. Door middel van deze strategie hebben we een tempeh variant ontwikkeld met een sterkere anti-hechting bioactiviteit in vergelijking met tempeh zonder LAB-suppletie. We hebben ook aangetoond dat de sterkere anti-hechting bioactiviteit in tempeh met LAB-suppletie te danken was aan de aanwezigheid van EPS. Concluderend kan worden gesteld dat suppletie van gefermenteerde voedingsmiddelen met EPS-producerende LAB een haalbare strategie is om functionele voedingsmiddelen met antidiarree-potentieel te ontwikkelen.

Promovendus

De promovendus van de promotie "Tempeh 2.0: gefermenteerde sojaproducten met een verbeterd antidiarree-potentieel door aanwezige bacteriële exopolysacchariden".

TE (Theodorus) Pramudito, MSc

Promovendus

About the PhD defence

Datum

do 5 februari 2026
10:30 - 12:00

Organisatie-eenheid

Wageningen University & Research, Levensmiddelenchemie, VLAG

Location

Omnia - Gebouw 105

Promovendus

TE (Theodorus) Pramudito, MSc

Promotors

dr. HA (Henk) Schols, prof.dr. EJ (Eddy) Smid

Co-promoters

dr. CE (Cynthia) Klostermann