Verlichtingsstrategieën ter verbetering van de gewaskwaliteit in gecontroleerde teeltomgevingen

Promotie
In het kort- 5 Februari 2026
- 15.30 - 17.00 uur
- Auditorium Omnia, gebouw 105, Wageningen Campus
- Livestream beschikbaar
Samenvatting
Verse groenten en fruit zijn essentieel voor een gezond dieet, maar hun kwaliteit kan na de oogst snel achteruitgaan. Dit proefschrift onderzocht hoe aanpassingen in teeltomstandigheden vóór de oogst, in hightech kassen en vertical farms, de productkwaliteit bij de oogst en tijdens bewaring kunnen verbeteren. Het onderzoek richtte zich op End-of-Production (EoP)-belichting, waarbij kortdurende veranderingen in lichtintensiteit, fotoperiode en dagelijkse lichtsom (DLI) vlak voor de oogst worden toegepast. Bij sla verbeterde een hogere DLI in de EoP-fase de voedingswaarde, ondersteunde het behoud van sensorische kwaliteit en verlengde de houdbaarheid, wat aantoont dat hogere oogstkwaliteit de postharvest-weerbaarheid versterkt. Bij dwergtomaat verhoogde de combinatie van hoog licht met een verhoogde elektrische geleidbaarheid (EC) in de wortelzone de voedingswaarde en smaak ten opzichte van alleen hoge EC, terwijl de gebruikelijke opbrengstreductie door hoge EC werd verminderd. Samen versterken deze resultaten de wetenschappelijke basis voor geïntegreerde strategieën om meerdere kwaliteitseigenschappen in gecontroleerde teeltsystemen te verbeteren en zo gezondere en smaakvollere producten voor consumenten te ondersteunen.
Promovenda
De promovenda van de promotie "Verlichtingsstrategieën ter verbetering van de gewaskwaliteit in gecontroleerde teeltomgevingen".
Q (Xixi) Min
Promovenda
About the PhD defence
Datum
15:30 - 17:00