Voeding voor de gezondheid van mens en planeet: van methodische overwegingen tot geïntegreerde oplossingen.

Promotie
In het kort- 27 November 2025
- 13.00 - 14.30 uur
- Auditorium Omnia, gebouw 105, Wageningen Campus
- Livestream beschikbaar
Samenvatting
Duurzame gezonde voeding speelt een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering en om kwesties rondom menselijke gezondheid (dieet-gerelateerde ziektes, overgewicht) aan te pakken. Onderzoek op het gebied naar duurzame gezond voeding, maar ook het beleid hiervan, is van oudsher verdeeld tussen een ‘productieperspectief’ en een ‘consumptieperspectief’. Terwijl in het eerste perspectief de nadruk ligt op het agrarische voedselsysteem, en hoe voedsel duurzamer kan worden geproduceerd, richt het tweede perspectief zich op de samenstelling van het menselijk dieet, en hoe deze kan worden aangepast ten gunste van de gezondheid voor zowel mens als planeet. In de praktijk zijn voedingspatronen echter inherent verbonden met het voedselsysteem en is er behoefte aan een beter inzicht van hoe aanpassingen van het voedselsysteem zich relateren tot de samenstelling van diëten, en vice versa hoe de samenstelling van diëten verband houdt met hoe/welk voedsel wordt geproduceerd. Dit doctoraatsproject onderzocht welke methodologische overwegingen moeten worden gemaakt in onderzoek uit beide domeinen om de interdisciplinariteit te verbeteren. Ten tweede heeft het project een aantal van deze methodologische overwegingen geïmplementeerd om te zien hoe dit de conclusies voor duurzame gezonde voeding beïnvloedt.
Promovenda
De promovenda van de promotie "Voeding voor de gezondheid van mens en planeet: van methodische overwegingen tot geïntegreerde oplossingen".
RPM (Renée) Cardinaals, MSc
Promovenda
About the PhD defence
Datum
13:00 - 14:30
Duurbeschrijving
13.00 - 14.30 uur