Waarom Water Werkt – Het vormen van slijtvaste brokken tijdens de agglomeratie van biomassa

Promotie
In het kort- 18 december 2025
- 13.00 - 14.30 uur
- Auditorium Omnia, gebouw 105, Wageningen Campus
- Livestream beschikbaar
Samenvatting
Elk jaar wordt bijna een miljard ton diervoer en houtrestanten tot pellets (brokken) geperst. Het omzetten van losse poeders zoals granen en houtsnippers in sterke, slijtvaste brokken zorgt voor diverse industriële uitdagingen. Het mengsel moet snel en soepel door de machine stromen, maar moet aan het einde toch stevig aan elkaar blijven plakken. Mijn onderzoek laat zien waarom water hierbij zo belangrijk is.
Tijdens het pelleteren regelt water (voornamelijk toegevoegd als stoom) hoe warmte zich verspreidt en hoe/of ingrediënten binden. We ontdekten dat een deel van dit water naar de kleine opening tussen de ingrediënten en de metalen matrijs van de pelletpers beweegt. Deze dunne waterlaag heeft een groot effect op de wrijving binnen de matrijs: te weinig wrijving voorkomt goede binding en te veel wrijving vertraagt de productiecapaciteit.
Door deze interacties te begrijpen helpt dit onderzoek de pelletkwaliteit te verbeteren, het energieverbruik te verminderen en productieproblemen te voorkomen.
Promovendus
De promovendus van de promotie "Waarom Water Werkt – Het vormen van slijtvaste brokken tijdens de agglomeratie van biomassa".
RT (Richard) Benders, MSc
PhD candidate
About the PhD defence
Datum
13:00 - 14:30