Technology Offer

Scheidingstechnologie: smaakvol sap, minder suiker en zuur

Experts van Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelden een innovatieve scheidingstechnologie waarmee suiker én zuur in een keer uit sap (vers en aangelengde puree) kunnen worden verwijderd met behoud van de zoet-zuurbalans, geur en smaak. Wageningen University & Research biedt geïnteresseerde partijen de mogelijkheid om deze unieke technologie toe te passen in hun productieproces.

Samenvatting

Sappen kunnen vanwege een hoog gehalte aan natuurlijke (fruit)suikers en zuren zorgen voor een hoge calorie-inname en tanderosie. De huidige membraanscheidingstechnologie die wordt toegepast om deze gehaltes te verlagen heeft het gewenste effect, echter wordt hierbij de zoet-zuurbalans in het sap verstoord en gaan waardevolle geur- en smaakstoffen verloren.

De vinding

Wageningse experts ontwikkelden een unieke technologie waarmee suiker én zuur uit verse en aangelengde pureesappen worden verwijderd, met behoud van de gewenste zoet-zuurbalans, geur en smaak. Bij deze technologie wordt het sap over een membraan geleid dat suiker en zuur verwijdert. Na een voorzuivering gaat de vloeistof door een aantal kolommen met harsdeeltjes die selectief suikers en zuren adsorberen waarbij de geur- en smaakstoffen behouden blijft.

Toepassing

Fabrikanten van groente- en fruitsappen kunnen deze technologie inzetten bij het verlagen van het suiker-, zuur- en energiegehalte in hun product.

Voordelen:

  • Groenten- en vruchtensap met minder suiker, zuur en kilocalorieën maar met behoud van smaak
  • Versterkt het gezondheidsimago van het product
  • Add-on technologie: gemakkelijk in te bouwen op bestaande productielijn

Ontwikkelingsfase

Prototype getest in gesimuleerde operationele omgeving.