Impact story

Verminderen van ongewenste bijvangst

De maatschappelijke druk om selectiever te vissen en de nieuwe wet die verplicht bijvangst en zogenaamde discards of onbruikbare vis naar de wal te brengen, vraagt om innovatie in de visserij.

In de kottersector werken vissers, nettenmakers en wetenschappers van ons onderzoeksinstituut via een driejarig onderzoekssamenwerkingsproject aan verdere innovatie van visnetten en technieken. Met als doel om selectiever te vissen op commerciƫle doelsoorten zoals tong en schol, zodat ongewenste soorten niet aan boord komen en de overlevingskansen van ongewenste vis (bijvoorbeeld ondermaatse vis) en bodemleven worden vergroot.

Voor de pelagische sector (haring, makreel) onderzoekt Wageningen Marine Research een veelbelovende akoestische breedbandtechniek waarmee ook de kleinste akoestische verschillen tussen vissen onder het schip gemeten kunnen worden. Deze techniek om veel nauwkeuriger de hoeveelheid aan verschillende vissoorten te analyseren wordt nu al ingezet aan boord van onderzoeksschepen, maar zou in de toekomst ook van waarde kunnen zijn aan boord van pelagische trawlers.

Op die manier draagt WUR bij aan een verbetering van de vangsten, waardoor de visser minder bijvangst hoeft aan te landen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Lees ook