Voedingswaarden champignons en andere paddenstoelen
Champignons en andere paddenstoelen passen goed in een gevarieerd voedingspatroon. Om meer bekendheid aan deze belangrijke groente te geven is er onderzoek gedaan naar de voedingswaarden van champignons, oesterzwammen en shiitake.
Paddenstoelen worden sinds mensenheugenis gegeten vanwege hun specifieke smaak en aroma. Wereldwijd worden ongeveer 35 paddenstoelsoorten geteeld, waarvan zo’n 20 soorten op grote (industriele) schaal. De grootste diversiteit aan paddenstoelsoorten wordt gegeten in het Verre Oosten, terwijl in het Westen voornamelijk champignons (Agaricus bisporus) worden geconsumeerd en, in beperkter mate, oesterzwammen (Pleurotus ostreatus) en de shii take (Lentinula edodes).
Voedingsstoffen in paddenstoelen
Paddenstoelen bevatten veel water en daaraan gekoppeld relatief lage gehalten aan koolhydraten, eiwitten en vetten en een lage verbrandingswaarde. Ze passen dus heel goed in een energiebeperkt dieet. Naast hun aantrekkelijkheid vanwege een lage energiedichtheid worden paddenstoelen beschouwd als een bron van goed verteerbare eiwitten.