Waarom de limonadewesp nuttiger is dan je denkt
De limonadewesp is een onderwerp waar, vooral in juli en augustus, veel over te doen is. Want wie wil nou bezoek van het insect op een mooie zomeravond tijdens het avondeten in de achtertuin? Entomoloog Marcel Dicke van Wageningen University & Research legt in een vraaggesprek uit dat wespen eigenlijk hele nuttige beestjes zijn.
Waarom hebben wij nu last van limonadewespen?
“In augustus gaan wespen op zoek naar zoetigheid. Wespen zoeken naar insecten, zoals rupsen en bladluizen, als voedsel voor hun larven. Hun larven scheiden zoete stoffen uit die door wespen gegeten kunnen worden. In augustus zijn alle larven volgroeid tot wespen en scheiden geen zoete stoffen meer uit. Wespen moeten dan op zoek naar een andere bron van zoetigheid. En wij zitten dan allemaal buiten met zoete lekkernijen”.
Wespen zijn hele nuttige beestjes
“Wespen vangen dus allerlei beestjes, zoals vliegen of die irritante muggen waar wij mensen ook vaak veel last van hebben. De wesp is een echte predator. Als ze bijvoorbeeld een rups vinden, doden ze die, halen zijn darm er uit en snijden hem met hun kaken in stukjes. Het zijn net slagers.
Predatoren zorgen voor stabiliteit en voorkomen dat soorten zich ontwikkelen tot een plaag. Als mensen wespen gaan bestrijden verminderen ze een belangrijke plaagonderdrukkende factor. Als we dit combineren met het feit dat er door klimaatverandering meer zuidelijke soorten in Nederland komen is er ruimte voor een invasieve soort om binnen te dringen. Denk maar aan de eikenprocessierups. Het zou me niks verbazen als wespen deze beestjes ook zouden eten”.
Hoe houd je ze van jouw tuintafel weg?
“Limonadewespen zijn op zoek naar zoetigheid, maar ook een beetje alcohol laten ze niet staan. Om ervoor te zorgen dat jij rustig kan barbecueën zonder wespenbezoek kun je wat rottend fruit op een vaste plek in de tuin leggen. De wespen zullen deze vaste plek onthouden als hun voedselplek. Deze tip helpt ook goed tegen de fruitvliegjes. Als er toch een wesp naar je tuintafel komt, zet dan een glas omgekeerd over het beestje heen en bewonder het beestje in alle rust. Als je later op de avond naar binnen gaat kan je de wesp rustig vrijlaten”.