Blogpost

Weblog Joep Debets

article_published_on_label
30 september 2014

Benieuwd naar ervaringen van 1e jaars student Plantenwetenschappen Joep, lees dan zijn weblog

Introductie

Hoi!

Mijn naam is Joep Debets, ik ben 19 jaar oud en ben op 1 september 2014 begonnen met Plantenwetenschappen in Wageningen. Na mijn vwo heb ik heel erg getwijfeld over wat ik wilde gaan doen, Wiskunde of toch Plantenwetenschappen. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor Wiskunde, maar na een maand had ik eigenlijk al spijt. We hadden geen practica of groepsopdrachten en weinig contacturen, wat leidde tot veel zelfstudie. Januari 2014 ben ik gestopt en na een half jaar werken ben ik toen Plantenwetenschappen gaan studeren.

In eerste instantie wilde ik niet zo graag naar Wageningen. Mijn vader geeft er les, ik woon er 15km vandaan en ik wilde graag naar een grote stad. Na mijn studie in Utrecht wist ik dat het allerbelangrijkste was dat ik een studie zou gaan doen die leuk is en bij mij past. Eenmaal bezig in Wageningen viel het ook allemaal mee. Ik bleek de stad helemaal niet zo goed te kennen als ik dacht.

Ik ben nu 4 weken bezig en ik moet zeggen dat de eerste vakken nou niet echt zijn wat je bij Plantenwetenschappen zou verwachten. Statistiek en chemie. Statistiek is echt even doorbijten, chemie daarentegen is wel leuk. Daarnaast hebben we nog een vak Inleiding in de plantenwetenschappen, dit is wel leuk, omdat we eigenlijk alle onderdelen van Plantenwetenschappen kort behandelen.

Naast mijn studie ben ik in eerste instantie lid geworden van de roeivereniging W.S.R. Argo. Ik heb nu een maand roeien achter de rug en ik heb besloten hier toch mee te stoppen. In eerste instantie dacht ik dat het belangrijk zou zijn om bij een vereniging lid te worden om zo actief te zijn in Wageningen en mensen te leren kennen, maar ik ben nu zo druk met andere dingen dat ik dit er even niet naast kan hebben. Ik heb al mensen leren kennen op mijn studie waar ik zo nu en dan leuke dingen mee doe, mensen van mijn middelbare school en daarnaast zaalvoetbal ik. Kortom, ik heb al genoeg te doen. Als ik toch denk dat ik iets mis, word ik gewoon in de lente weer lid bij W.S.R. Argo!

Welke kant ik op wil in mijn studie vind ik nog heel lastig, het onderzoek in of toch maar niet?  Plantenwetenschappen is gelukkig best wel breed, dus ik ga de bachelor gebruiken om gewoon goed te oriënteren. Daarnaast organiseert Semper Florens, de studievereniging, vaak excursies naar kwekerijen, veredelingsbedrijven en andere studiegerichte bedrijven. Op deze manier ga ik de aankomende 3 jaar van de bachelor goed kijken wat ik nou precies wil.

Mei 2015

Mei 2015 Joep.JPG

Deze maand heb ik huisweekend gehad, 5 mei gevierd en ben ik zo nu en dan in de kas bezig geweest voor ons onderzoek. Daarnaast heb ik natuurlijk college gevolgd. Om met het begin van de maand te beginnen; 5 mei ben ik met een vriend van thuisthuis Wageningen in geweest. Wageningen is nooit zo druk als dat het met 5 mei is en het staat er dan ook bekend om. Artiesten als Kennsington, Dotan, Waylon en Go back to the zoo waren hier te zien en samen met die vriend ben ik Wageningen een beetje doorgeslenterd.

Als ik het dan toch over feestjes heb; Het huisweekend. We zijn met Pinksteren van vrijdag tot en met maandag naar Texel geweest. Drie mensen uit ons huis hadden het huisweekend geregeld en voor ons was het tot 10 minuten voor vertrek onbekend waar we heen gingen. We zijn daar toen met de trein en boot heen gegaan en hebben daar vier hele leuke dagen gehad. Elke avond feest en overdag hebben we een dag een fietstocht gemaakt met tandems en een dag zijn we lekker naar het strand geweest. Dinsdag helaas weer direct door met de studie.

Tot slot mijn onderzoek (zie foto) samen met twee andere studiegenoten. We hebben in de kassen van de universiteit een stukje tot onze beschikking gekregen en daar potten met maïs neergezet. De potten verschillen in grondsoort (zandgrond, rivierzand en klei) en we variëren met de voeding. Het uiteindelijke onderzoek gaat namelijk over de invloed van magnesium op gewassen. Veel boeren spuiten gedurende het jaar magnesium over sommige van hun gewassen, maar er is niet helemaal bekend of dit daadwerkelijk een positief effect heeft op de plant. Bij ons onderzoek willen we kijken of bij het toedienen van hoge en lage magnesium concentraties er verschillen optreden. Daarnaast gaan we hoogstwaarschijnlijk, maar daar zijn we nog niet helemaal over uit, de pH van de grond ook veranderen, omdat mineralenopname erg wordt beïnvloed door de zuurtegraad van de grond.

April 2015

April 2015 Joep (1).JPG

Hoi! Als je al in 6 vwo zit ben je nu waarschijnlijk hard aan het leren voor je examens, net als dat ik aan het leren ben voor mijn tentamens. Maandag 4 mei en donderdag 7 mei heb ik namelijk tentamens voor de vakken CSA en PPH, waar ik vorige maand over schreef. Volgens mij ga ik de vakken wel halen, maar het is toch altijd nog even afwachten, we zullen zien! Na de tentamens begin ik met de vakken Ecologie en Oriëntatie Plantenwetenschappen. Ecologie schijnt niet zo lastig te zijn en voor Oriëntatie Plantenwetenschappen gaan we een eigen onderzoek doen en moeten we vier dagen meelopen met twee bedrijven naar keuze. Voor het onderzoek hebben we een stuk kas tot onze beschikking gekregen van de universiteit waar we nu onze eigen maïs kweken. Volgende maand zal ik daar meer over vertellen en foto’s uploaden.

Het weer wordt ook steeds beter en dat betekent dat het weer tijd is voor zaaien en kweken. Zoals ik misschien al wel eens genoemd heb hebben we bij ons huis jammer genoeg geen tuin maar wel een dakterras van ongeveer 35 m2. Hier staan nu twee kassen waar we het een en ander aan groenten en andere planten in verbouwen (zie ook de foto). Ik ben natuurlijk niet voor niets Plantenwetenschappen gaan studeren!

Tot slot organiseerde de internationalcie (een commissie gericht op o.a. internationale studenten) afgelopen woensdag (29 april) een cursus hoe je zelf meelwormen kan kweken, om ze vervolgens te consumeren. Internationale studenten die ook bij de commissie zitten hadden gerechten gemaakt met meelwormen als voorbeeld. Vele van jullie zullen het allemaal een beetje vies vinden, maar in heel veel landen is het de normaalste zaak van de wereld om ze te eten, dus nu ga ik ze zelf ‘’fokken’’. Het is een bakjessysteem waarbij er kevers bovenin zitten. Deze leggen eitjes die door kleine gaatjes in het bovenste bakje in het bakje er onder vallen (zie foto). De eitjes komen uit en daar komen meelwormen uit. Als je ze dan in de vriezer doet gaan ze dood en kan je ze opbakken in een beetje olie. Wie weet kan ik de volgende keer een foto van een gerecht posten ;)

Succes met de examens en anders alvast succes voor volgend jaar of het jaar daarna, ik ga van mijn weekend genieten.

Tjau! 

April 2015 Joep (2).JPG

Maart 2015

Maart 2015 Joep.jpg

Hoi! De tijd vliegt, want maart is al weer voorbij en april in zicht. Gelukkig heb ik maart goed afgesloten, want ik heb het vak BIC gehaald, waar ik het de vorige keer over had. Daar ben ik echt heel blij om, want anders had ik het vak moeten herkansen in de zomervakantie. Dit is goed nieuws, maar er is meer, want we hebben eindelijk onze eerste voetbalwedstrijd gewonnen. Echt een leuke pot voetbal was het niet, want na 30 minuten stonden we al 10-0 voor, maar winst is winst. We wilden de volgende periode weer gaan voetballen, maar omdat dat al vol was gaan we nu beachvolleyballen.

Sinds 16 maart ben ik ook begonnen met het leiden van de meeloopdagen en ik heb tot nu toe drie mensen meegenomen over de campus. Dat was leuk, maar soms ook best wel lastig. Ook heb ik bij de open dag geholpen zaterdag 28 maart. Er waren minicolleges en er was een kasexcursie (zie de foto). De open dag was gezellig, maar relatief rustig. Waar waren jullie allemaal?!

Deze periode heb ik de vakken  ‘’Introduction Quantitative Agroecology’’ (CSA) en ‘’Structure and Function of Plants’’ (PPH). Beide vakken zijn heel erg plantgericht en dat is echt heel leuk, zeker na de basisvakken van de eerdere periodes. CSA gaat over een heel systeem, zoals bij de boer. Dus hoe kan je de opbrengst per hectare vooraf berekenen, hoe kan je dit verhogen en hoe kan je bijvoorbeeld onkruid en plagen weghouden. Dit is heel erg praktijkgericht. PPH is heel erg gericht op de plant zelf. Hoe zijn de wortels opgebouwd, hoe gaat wateropname hierbij en hoe kan een plant zich verdedigen tegen bijvoorbeeld insecten, want hij kan niet weglopen zoals dieren zouden doen.

Tot slot hebben we in huis de jaarlijkse kamerborrel gehad. Dit is een soort kroegentocht, maar dan langs alle kamers van het huis. Iedereen had een thema bedacht en bij mij was het een soort horrorthema. Iedereen moest eerst knettersnoep (zoals van de ijsjes) in zijn mond doen en daarna een shotje nemen. Als je dan ging schudden met je hoofd ging het helemaal knetteren. Verder had ik het helemaal donker gemaakt en kaarsjes aangedaan met op de achtergrond horror muziek.

Dat was het weer voor deze maand.
Fijne Pasen!

Februari 2015

Februari 2015 Joep.jpg

De eerste twee weken van februari waren heerlijk, daarna begon de hel… Maar laat ik beginnen met het leuke gedeelte van februari. De eerste twee weken was de herkansingsperiode en aangezien ik geen herkansingen had, had ik lekker vrij. Zoals ik de vorige maand al had verteld ben ik de eerste week van februari op wintersport geweest met drie andere plantenwetenschappers. We waren zelf met de auto die ik kon lenen van thuis voor een weekje. ’s Nachts vertrokken na de toets van genetica en toen in een keer naar Frankrijk gereden om daar te snowboarden (of zoals twee andere uit de groep te skiën). Daar zaten we in een huisje met zijn vieren en hebben we een heerlijk weekje gehad met goede sneeuw. De tweede week heb ik heerlijk niks gedaan, of in ieder geval geen grootse dingen zoals de eerste week.

Toen de twee weken vakantie voorbij waren begon het vak BIC (Practical Biological Chemistry). Met dat vak ben je echt ontzettend druk, want je hebt elke dag van 8.30 uur tot 17.00 uur practicum. Ik vind het echt een heel erg vermoeiende en saaie periode. Practicum is best leuk, maar dag in dag uit een beetje kant en klare proefjes uitvoeren is wel vermoeiend.  De volgende periode heb ik denk ik wel leuke vakken, omdat die vakken heel erg op de studie zelf gericht zijn.

Verder heb ik deze periode dus niet zo veel meegemaakt. Ik heb mij wel aangemeld samen met een vriend van me om AID ouder te worden. Dit houdt in dat ik met de introductiedagen van Wageningen en van de universiteit en hoge school een groep afgestudeerde middelbare scholieren vijf dagen lang meeneem om de stad te laten zien en leuke activiteiten te doen.  Verder heb ik een voetbalwedstrijd gespeeld met ons plantenwetenschappenteam en wederom verloren.

Aju!

Januari 2015

Januari 2015 Joep.JPG

Hoi allemaal,een beetje later dan verwacht is hier mijn weblog van januari. De reden voor de vertraging is dat ik op wintersport was samen met drie andere eerstejaars plantenwetenschappers. Hier zal ik niet te veel over uitweiden, want dat hoort eigenlijk pas bij de volgende weblog. Januari was eigenlijk een rustige maand. Zoals je weet had ik deze periode als enige vak ‘Fundamentals of Genetics and Molecular Biology’, kortweg Genetica. Een paar blogs geleden had ik verteld dat ik samen met andere plantenwetenschappers een voetbalteam heb opgericht en halverwege januari hebben we onze eerste wedstrijd gehad. Verder heb ik een sollicitatiegesprek gehad voor de 1op1 meeloopdagen.

Genetica was leuker dan verwacht en het vak was ook best makkelijk wanneer je goed oplette tijdens de hoor- en werkcolleges. Het had veel practica waarbij je data gebruikte die je zelf aanleverde, wat het leuker maakte dan wanneer je gewoon voorgeprogrammeerde data kreeg. Je moest bijvoorbeeld zelf katten invoeren en daarbij verschillende dingen aangeven, zoals de vachtkleur en of het een mannetje of vrouwtje was, vervolgens ging je hier met het practicum mee aan de slag. Uiteindelijk heb ik het vak naar alle tevredenheid met een 7.5 afgesloten (de foto is gemaakt tijdens het examen), dus op naar het vak van periode vier: Practical Biological Chemistry.

De eerste zaalvoetbalwedstrijd viel lichtelijk tegen. Er miste een aantal belangrijke spelers en het was erg lastig om vervangende spelers te vinden. Na een hoop gedoe kon iemand gelukkig een huisgenoot meenemen. Met vijf spelers zonder wissel zijn we vervolgens snoeihard ingemaakt. Met een verlies van 16-3 dropen we af naar huis. Dit was natuurlijk een domper, aangezien het onze eerste wedstrijd was. In februari hebben we drie nieuwe wedstrijden, waar we hopelijk kunnen schitteren met ons team in volledige glorie.

Tot slot het sollicitatiegesprek. Het was een kort gesprekje met de meeloopdagcoördinator samen met de andere 1op1 meeloopbegeleider Mark Beelen. Allebei zijn we aangenomen als 1op1 meeloopbegeleider dus ben je geïnteresseerd in de studie schroom dan niet om je op te geven voor een 1op1 meeloopdag. Zelf heb ik dat vorig jaar ook gedaan en het is echt heel leerzaam en leuk. Mark of ik zal je dan meenemen gedurende de dag en je leert zowel de studie als de stad kennen. Je krijgt mijn studentenhuis te zien en als je van ver moet komen kan je ook blijven slapen de dag van te voren. Wie weet tot snel en anders tot volgende maand bij de weblog.

December 2014

December 2014 Joep.JPG

De potloden zijn geslepen, de pennen bijgevuld, er zijn nieuwe schriften aangeschaft en mijn geneticaboek en -reader liggen op me te wachten. 2015 is aangebroken en dat betekent nog harder mijn best doen en nog meer huiswerk maken dan eerst. Zal het mij ditmaal wel lukken? Ik ben bang van niet, maar wil wel echt gaan proberen de te leren stof beter bij te houden. Anderzijds heb ik tot nu toe al mijn vakken gehaald, jazeker ook celbiologie hét struikel vak, dus waar moet ik mij ook eigenlijk druk om maken. Wat ik wel echt meer wil gaan doen dit jaar is sporten. Twee keer per week fitnessen en twee keer per week zaalvoetballen staat op het programma. Het is ontzettend leuk dat Wageningen zo’n goede en goedkope sportfaciliteit heeft. Maar laat ik voordat ik uitgebreid over 2015 ga fantaseren eerst december 2014 maar eens bespreken.

Zoals je gelezen zou kunnen hebben in de blog van november stond december in het teken van toetsen. Na alle drie de toetsen overleefd te hebben kon de vakantie beginnen. Vrijdag, de laatste dag van de tentamenweek, had ik met mijn huisgenoten een kerstdiner. We hadden het huis in drie groepjes van vier verdeeld en ieder groepje moest een gang verzorgen. Elke groep sloot zich op in zijn eigen keukentje en het kokkerellen kon beginnen. De huisbaas had ons ook nog eens twaalf flessen wijn cadeau gedaan, dus het diner was hoe dan ook een succes. Na het diner zijn we naar Ceres gegaan, waar het proppenfeest was. Dit is een feest dat elk jaar na de tentamenweek wordt gegeven en daar luiden we dan de vakantie in.

In de kerstvakantie ben ik naar Engeland geweest. Hier zijn we een dagje in Londen geweest, zie foto, en twee dagen in Cambridge. De jongste van mijn twee oudere zussen doet nu kankeronderzoek in Cambridge voor haar studie. Als ik zie hoe ze het daar heeft word ik meteen jaloers. Het lijkt mij ontzettend leuk om te studeren in het buitenland. Gelukkig is het best wel makkelijk om een stageplek te krijgen of vakken te volgen in het buitenland als je Plantenwetenschappen studeert. Mijn minor (dit is een halfjaar waarin je totaal andere vakken mag doen dan die bij je studie horen) wil ik heel graag in het buitenland doen.

Maar nu genoeg gepraat, ik ga nog even genieten van de laatste daagjes vakantie!

November 2014

November 2014 Joep.JPG

Hoi lezer, net als bij jou staat voor mij de kerstvakantie voor de deur en dat betekent nu nog even druk aan de slag en straks heerlijk ontspannen. De week van 8 tot 14 december is de leerweek waarin we niet naar de universiteit hoeven en alle tijd hebben om te leren. De week daarna is de tentamenweek en heb ik drie toetsen verspreid over de week. Het is dus nu nog even flink aan de bak, maar daarna heerlijk niks doen in de vakantie. In januari begint dan de nieuwe periode met het vak; Fundamentals of genetics and molecular biology. Dit vak wordt gegeven door de heer F. Debets en de oplettende lezers zullen deze achternaam herkennen, want inderdaad dat is familie van mij en wel mijn vader. Een beetje mentale voorbereiding in de vakantie is misschien ook wel een goed idee.

Afgelopen donderdag was er ‘Het kleine integratie feest’, dit feest wordt georganiseerd door een aantal kleine studieverenigingen, waaronder Semper Florens, de studie vereniging van Plantenwetenschappen. Ik moest hier ook bij zijn, omdat ik sinds vorige week in de Axi zit. Dit is de activiteiten commissie waarvoor ik ben gevraagd. Het is echt leuk hoe snel je nieuwe mensen leert kennen op deze manier. Op de foto zie je alle leden van de commissie waar ik verkleed ben als sinterklaas en de rest van de commissie als zwartepiet. De belachelijke outfit is te verklaren, het thema was namelijk: wie fout is krijgt lekkers.

Je leert ook veel mensen kennen met sporten en dat heb ik ook volop gedaan deze week. Dat was ook wel weer eens nodig, want het luie vet en het bierbuikje mocht wel weer eens eraf gesport worden. Maandag heb ik samen met een huisgenoot boks les gevolgd. Dit hield in dat je 2 uur lang afgemat werd en spieren traint waarvan je niet wist dat je ze had. De rest van de week had ik spierpijn. Daarnaast hebben ik en andere plantenwetenschappers een zaalvoetbalteam samengesteld waarmee we na de vakantie elke week een wedstrijd spelen. Met andere studiegenoten hebben we wintersport geboekt. Tijdens de herkansingsweek in februari gaan we dan met een bus naar Frankrijk waar we heerlijk een weekje gaan skiën of in mijn geval snowboarden.

Nu ga ik snel weer aan de studie, want er moet nog al wat gebeuren.

Doeii!

Oktober 2014

Oktober 2014.JPG

Oktober begon aardig rustig. Ik ben mee wezen voetballen met een huisgenoot en wezen squashen met een stel mensen van de studie. Verder heb ik mijn huisgenoten beter leren kennen en ben ik gevraagd om een stukje te schrijven voor het Internodium, het blad van de studie.  En als klapper op de vuurpijl eindigde de maand met de leukste periode van het jaar: de tentamenweek.

Laat ik beginnen met studie gerelateerde dingen, er van uit gaande dat dat de voornaamste reden is dat je dit leest. De tentamenweek. Ik had twee toetsen, waarvan statistiek op maandag en chemie op donderdag. Allebei de vakken heb ik voldoende afgesloten dus dat is een goed begin van mijn studie, ondanks dat ik stiekem toch een beetje baal van een ‘’schrale’’ 6,0 voor chemie. Naast hard geleerd te hebben voor de toetsen heb ik zoals ik al vertelde gesquasht met jaargenoten van de studie. Tot nu toe ben ik in een maand tijd nog maar een keer mee geweest, maar het krijgt zeker weten een vervolg. Tot slot over de studie gerelateerde onderwerpen heb ik  een stukje in het Engels geschreven voor het Internodium. Na een middagje met Google translate in de weer is het uiteindelijk goed gekomen.

Aankomende periode staat er Cell Biology, Biochemie en Statistiek 2 op het programma. Bij Cell Biology zijn we al flink bang gemaakt het eerste hoorcollege, zo zou 34% van de studenten het vak de eerste keer niet halen. Daarom ga ik er voor proberen te zorgen dat ik bij de 66% hoor die het wel haalt. Biochemie en Statistiek 2 zijn net als vorige periode een kwestie van een beetje bijhouden en voor het tentamen veel oefentoetsen maken.

En om het dan nu nog even over het lekkere luie leven te hebben wil ik jullie iets vertellen over mijn huis waar ik ingetrokken ben. Een maand later dan dat ik er in ben gekomen heb ik eindelijk alle meubels die ik nodig heb. Na een maand lang geen kast te hebben gehad is een kast nu toch wel een luxe. Naast het inrichten van mijn kamer heb ik mijn huisgenoten uit ‘’Huize voor Pampus’’, zo heet het huis waar ik woon, stukken beter leren kennen. Voetballen met mijn onderbuurman en zo nu en dan in het zonnetje met mijn buurman in de kamer naast mij in ons raam chillen (zie de foto). Het leven op zijn best!

September 2014

September 2014Joep .JPG

Hey! De eerste maand is echt omgevlogen: introductiekamp van Plantenwetenschappen gehad, in mijn nieuwe kamer getrokken, gegeten met studiegenoten en de eerste toets cijfers terug gekregen. Daarnaast heb ik in augustus nog de algemene introductie dagen (AID) gehad van de stad en de universiteit.

Het introductiekamp van de studievereniging was een leuke chaos. We sliepen met 55 Plantenwetenschappers in Ede van vrijdag t/m zondag. De eerste avond hadden we een dropping, dit was vooral een wandeling, want we werden afgezet en liepen in één streep terug naar het kamp. ‘s Avonds hebben we bij het kampvuur gezeten en onder het genot van versnaperingen en een drankje (sommige iets te veel drankjes) er een gezellige avond van gemaakt. De dag erna hadden we een opdracht in Ede en die avond was vergelijkbaar met de avond ervoor.

De ochtend na het kamp wilde iedereen zo snel mogelijk naar huis, want er moest geleerd worden voor de toets. Voor het vak inleiding in de Plantenwetenschappen heeft men namelijk ‘grandioos’ bedacht dat we elke maandag een toetsje moeten doen. Gelukkig heb ik tot nu toe allebei de toetsen gehaald, de hoeveelheid stof is telkens niet zo heel veel dus dat is wel fijn.

Afgelopen week heb ik voor het eerst gegeten met studiegenoten. Een van hen, Jorrit, komt uit West-Friesland en die vond dat we een Oudhollands recept, genaamd Broeder, echt moesten proeven. Het duurde allemaal even voor het klaar was, het was behoorlijk machtig, maar wel lekker.

Tot slot wil ik jullie nog iets vertellen over de AID. Dat was dit jaar 15 t/m 20 augustus en echt een aanrader als je in Wageningen gaat studeren. Je wordt met mensen van verschillende studies ingedeeld in groepjes en begeleid door twee ouderejaars. Wij hadden twee lieve mamma's (onze begeleiders) met wie we 5 dagen de stad hebben bekeken, uit zijn geweest en hebben gekeken bij verenigingen.