Hans Bruyninckx: “Goed functionerende ecosystemen zijn het startpunt”

De Green Deal van de Europese Unie is de stok achter de deur die van Europa het eerste klimaatneutrale continent moet maken. Hans Bruyninckx, executive director van de European Environment Agency, maakt de balans op: waar staat Europa nu en wat is er nog te doen?

Een verschuiving van paradigma, zo noemt Bruyninckx de Green Deal. “Met de Green Deal geven we ons de opdracht onszelf opnieuw uit te vinden. We stappen af van het traditionele groeiperspectief en leggen voor het eerst een koppeling tussen klimaatdoelen en sociale rechtvaardigheid. Inclusief een fors investeringsplan.”

Ambities groot genoeg?

Volgens Bruyninckx vormen goed functionerende ecosystemen Europa’s startpunt op weg naar een circulaire samenleving. Dat er veel werk te doen is, is duidelijk. Tegelijkertijd maakt de bio-economie in Europa nu al 9% uit van de totale economie en het aandeel groeit gestaag. De ambities voor de ontwikkeling van biomaterialen als alternatief voor fossil-based materialen zijn groot, vooral in de Noord-Europese landen. Maar reiken ze hoog genoeg? “De stand van zaken in Europa is dat de material footprint naar beneden buigt”, stelt Bruyninckx. “Maar wereldwijd verwachten we een verdubbeling of zelfs verdriedubbeling van de behoefte aan materialen.”

Simpele oplossingen werken niet

Zeker is dat de transitie van fossiel naar biobased Europa en de wereld grote voordelen gaat bieden. Maar er zijn ook neveneffecten te verwachten, waarschuwt hij: “Zo gaan we toe naar een systeem waarin grote concurrentie op het landgebruik ontstaat. De claims van de verschillende sectoren zijn opgeteld te groot om de doelstellingen van de Green Deal te bereiken. Simpele oplossingen als ‘we kunnen van alles plastic maken’, werken niet.”

Misschien wel de grootste uitdaging ligt in de chemische sector, meent hij: “We hebben andere, biobased moleculen nodig. Dat is geen bedreiging van de chemische sector, integendeel. Die moet de nieuwe chemicaliën gaan maken die we nodig hebben, maar dan uit biobased materialen.”