Nieuws

Onderzoek naar vastgoed stadscentrum Nijmegen

article_published_on_label
18 juni 2013

Kevin Raaphorst, student Master of Geo-information Science, heeft tijdens zijn academic internship onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van vastgoedbezit in de Nijmeegse binnenstad. Centraal hierbij stond de vraag: Is er een levensecht monopolyspel gaande om het vastgoed in de Nijmeegse binnenstad? Ron van Lammeren begeleidde het onderzoek vanuit Wageningen University.

Voor zijn analyse heeft Kevin Raaphorst ongeveer 500 panden geselecteerd, allemaal gelegen in hoofdstraten van de Nijmeegse binnenstad. Voor al die panden heeft hij alle transacties sinds 1989 in kaart gebracht en onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal panden in handen van de gemeente en particuliere bezitters sterk is afgenomen, terwijl institutionele beleggers en vooral private investeerders hun belangen juist substantieel hebben uitgebreid. Het omslagpunt daarbij was 2005. Sindsdien zijn er meer commerciële pandenbezitters dan niet-commerciële.

Een aantal grote institutionele beleggers bezit een beperkt aantal panden, maar dan meestal wel van grote financiële waarde. Maar meest opvallend is de zeer sterke toename van het vastgoedeigendom van particuliere investeerders die panden kopen om het rendement op het pand zelf. In 1989 had deze groep krap 12% van het vastgoed in bezit; in 2012 is dit uitgegroeid tot bijna 36%. Een handvol van deze investeerders, die overigens vaak met tal van verschillende bedrijfsnamen actief zijn, heeft meerdere, tot soms vele tientallen panden in bezit. Kevin Raaphorst: “Er is dus inderdaad een monopolyspel ontstaan om het vastgoed in de binnenstad. Het kartonnen bordspel is de realiteit geworden.”

Het onderzoek is uitgevoerd bij de afdeling Planologie van de Radboud Universiteit, mede op verzoek van dagblad De Gelderlander. De verkregen resultaten zijn beschikbaar gemaakt voor publicatie in Google Earth en voor het debat van de Gelderlander over CityMonopoly. Het debat bestond uit drie onderdelen: de presentatie van het onderzoek, een kort college door de lokale vastgoedmagnaat Ton Hendriks en een debat met lokale vastgoedpartijen en de gemeente, waarbij de toekomst van de Nijmeegse binnenstad centraal stond. Daarbij kwamen onder andere de (potentiële) gevolgen van deze ontwikkelingen voor het winkelaanbod is de stad aan de orde, zoals het gevaar van verdere filialisering en toenemende uniformiteit van de binnenstad.

Berichten in de Gelderlander: