Nieuws

COP27: Verzilting kustgebieden groeiend probleem voor landbouw in droog seizoen

article_published_on_label
8 november 2022

In Bangladesh is de verzilting van het kustgebied een groeiend probleem voor de landbouw in het droge seizoen. Door de stijging van de zeespiegel en het binnendringende zeewater wordt het steeds lastiger om gewassen te verbouwen, maar ook de veeteelt heeft er last van. Er ontstaat een gebrek aan zoet drinkwater voor de koeien en door de verzilting hebben de boeren een gebrek aan veevoer.

Judit Snethlage, onderzoeker Water en Voedsel bij Wageningen Environmental Research, onderzoekt momenteel welke keuzes de Bengali boeren in het kustgebied maken en waarom ze die keuzes maken. Zo ontdekte ze dat de boeren van oudsher veel sesam verbouwen, maar de laatste jaren meer watermeloen verbouwen, omdat die een goede prijs zou opleveren. Door de plotselinge groei van het aanbod aan watermeloenen zijn er geen goede afzetkanalen en is de prijs laag, waardoor er veel watermeloenen wegrotten op het land. ‘De boeren gaan voor snelle winsten en hebben nog niet de link gelegd tussen verzilting en slechte oogsten’, zegt Snethlage.

Ze gaat de food system approach toepassen om met de boeren na te gaan welke teeltsystemen beter geschikt zijn in verzilt landbouwgebied. Daarbij kunnen de boeren zoeken naar landbouwpraktijken die minder of geen last hebben van verzilting. Ze kunnen wellicht overschakelen op gewassen die minder gevoelig zijn voor zout water of onderzoeksorganisaties kunnen zulke zout-tolerante gewassen veredelen.

Snethlage onderzoekt ook de garnalenvisserij in het Bengaalse kustgebied. Bij de ontwikkeling van deze visserij is veel mangrovebos in het kustgebied gekapt, waardoor er geen natuurlijk systeem meer is om zeespiegelstijging en overstromingen op te vangen. Ze bekijkt nu of er duurzame visserij met ontwikkeling van mangrovebossen mogelijk is, zodat zowel de kustverdediging als de voedselvoorziening verbeteren.

In Vietnam onderzoekt Snethlage onder meer de effecten van verzilting op de fruitteelt in de Mekongdelta en hoe boeren met hun watermanagement de effecten van verzilting kunnen beperken. Steeds gebruikt ze de food system approach, waarbij ze op het niveau van voedselsystemen kijkt. Daarbij beoordeelt ze niet alleen de voedselproductie, maar neemt ze ook de verwerking, handel, milieu- en natuureffecten mee. Zo komt ze op de wetenschappelijke onderbouwing van mogelijke transitiepaden voor de landbouw en visserij.

Workshop over verzilting

Judit Snethlage presenteert op de Klimaattop een workshop over verzilting, aan de hand van haar onderzoek in Bangladesh, Vietnam, Suriname en Egypte:

Bekijk de video over het onderzoek:

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan