Studentenverhaal

Ik denk dat ik na deze master meer kans heb op een baan

Student Aquaculture and Marine Resource Management
Vooropleiding: Toegepaste Biologie, HAS Den Bosch

Even wennen was het wel; de eerste weken was het flink zoeken naar gebouwen en lokalen op de ontzettend grote campus.
Sophie, student Aquaculture and Marine Resource Management

Oriëntatie Doorstuderen, of toch maar niet? Voor diezelfde keuze stond ik een aantal jaar geleden toen mijn bachelor Toegepaste Biologie met specialisatie ecologie bijna ten einde kwam. Ik ben Sophie en altijd al bezig geweest met dieren en de natuur. Toegepaste Biologie aan de HAS was dan ook een voor de hand liggende keuze. Tijdens mijn studie aan de HAS kwam ik erachter dat ik me graag wilde specialiseren in de mariene wereld, omdat me dit altijd al fascineerde. Toen ik in mijn 3e jaar zat ging ik me oriënteren en kwam ik erachter dat er een master programma is op de WUR, genaamd Aquaculture and Marine Resource Management. Op een informatie avond kwam ik erachter dat ik toelaatbaar was met mijn vooropleiding vanuit de HAS. Ik heb me meteen ingeschreven en in mei kreeg ik te horen dat ik werd toegelaten; een pre-master was niet nodig gezien de vakken en de afstudeeropdracht die ik had gevolgd op de HAS.

Overstap van HBO naar WO In september begon dan eindelijk mijn vervolgopleiding aan de WUR. Even wennen was het wel; de eerste weken was het flink zoeken naar gebouwen en lokalen op de ontzettend grote campus. Ook waren alle vakken in het Engels; in het begin even lastig, maar het went erg snel omdat de helft van mijn klas uit internationale mensen bestond. In sommige vakken hadden we zelfs 20 nationaliteiten! Dat is iets wat ik meteen erg leuk vond aan de WUR en wat ik op de HAS toch een beetje miste. De vakken die ik heb gevolgd zijn goed te doen mits je alle stof direct bijhoudt. Het is flink aanpoten, de workload is veel meer dan op de HAS en het tempo ligt erg hoog. Dat is natuurlijk ook wel te verwachten van een master programma.

Keuzevrijheid Ik vind het zelf ook prettig dat je erg vrij bent in de specialisatie en de vakken die je wilt volgen. Zo krijg je de mogelijkheid om je heel breed op te leiden of juist heel specifiek. Ik koos voor het eerste omdat mijn achtergrond in de mariene biologie nog nihil was; ik doe twee specialisaties, namelijk aquacultuur en visserij. Inmiddels zit mijn eerste les jaar er al weer op, in september mag ik beginnen aan mijn stage die ik ga lopen bij Wageningen Marine Research op Bonaire. Hier ga ik de visstanden en koraalriffen rondom Bonaire in kaart brengen.

Toekomst Mijn afstudeervak (major thesis) ga ik doen in Indonesië of op de Filipijnen, waar ik ga werken aan duurzame tonijnvisserij. Ik denk dat ik na deze master meer kans heb op een baan; ik kreeg zelfs tijdens een cursus voor de WUR in Noorwegen twee banen aangeboden in verschillende aquacultuurbedrijven! Of ik in Nederland blijf of naar het buitenland ga weet ik nog niet zeker. Het buitenland heeft wel altijd mijn voorkeur gehad dus als ik de kans krijg ga ik voor een tijdje eerst naar het buitenland als ik ben afgestudeerd, of dat nou is voor werk of een PhD, dat weet ik nog niet.

Meer over Aquaculture and Marine Resource Management