Bachelor Animal Sciences

Vind jij dieren fascinerend? Wil je alles over ze te weten komen en deze kennis toepassen om gezonde dieren te houden? En wil je graag zowel duurzame als verantwoordelijke dierhouderijsystemen ontwikkelen? Dan is de internationale BSc Animal Sciences wat voor jou! Het programma stimuleert je om het biologisch functioneren van dieren in onze samenleving te bestuderen en verder te ontdekken. Dit betreft allerlei soorten gedomesticeerde dieren en visserij die een functie hebben in onze samenleving: voedselvoorziening, gezelschap, sport, afvalbeheer, natuurbehoud of ter educatie en recreatie. Ben jij klaar om je bijdrage te leveren aan onze dierhouderijsystemen? Registreer je dan voor de BSc Animal Sciences.

Bachelor Dierwetenschappen

Waarom deze studie?

  • Ontwikkel verantwoordelijke methodes om gezonde dieren te managen en te verzorgen.
  • Onderzoek duurzame ontwikkelingsoplossingen voor maatschappelijk problemen in verband met dierhouderijsystemen wereldwijd.
  • Het internationaal georiënteerde programma daagt je uit om je horizon in het buitenland te verbreden.

Studieprogramma van BSc Animal Sciences

De bachelor Animal Sciences duurt drie jaar en is een fulltime opleiding. In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied van Animal Sciences. Daarnaast wordt de basiskennis biologie, scheikunde, wiskunde en statistiek opgefrist en verder uitgebreid. De eerste helft van het tweede jaar wordt de basiskennis geïntegreerd in pre-master discipline vakken binnen Animal Sciences; denk aan genetica, voeding, epidemiologie, huisvesting, immunologie, voortplanting, ecologie en duurzaamheid.

De tweede helft van het tweede jaar kies je één van de twee specialisaties: 'Animal Management and Care' of 'Biological Functioning of Animals'.

  • Animal Management and Care richt zich op het omgaan met de dieren waarvoor we zorg dragen op het gebied van voeding en huisvesting, en de impact die de (menselijke) omgeving heeft op diergedrag, groei en welzijn. De focus ligt van dier tot zijn omgeving en samenleving.
  • Biological Functioning of Animals richt zich op de fysiologische processen binnen in het dier en hoe deze bijdragen aan de manier waarop dieren reageren en omgaan met hun omgeving. De focus ligt van gen tot dier.

Het derde jaar bestaat voor een groot deel uit vrije keuze vakken (minor) en dan schrijf je je BSc thesis.

In het overzicht van Studieprogramma van opleiding (Engels) kun je per studiejaar bekijken welke vakken je kunt volgen. Of Vergelijk de opleiding met verwanten opleidingen.

Animal Sciences in beeld

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Toelating en inschrijving

Kijk op de pagina toelating & inschrijving of je met jouw achtergrond wordt toegelaten tot de opleiding en schrijf je in!

Studenten vertellen

Wil je weten hoe studenten de opleiding en het studeren in Wageningen ervaren? Lees de verhalen van studenten (Engels).

Wat ik zo leuk vind aan de opleiding is dat je leert samen werken in (multiculturele) groepen!
Student Anne

Na je studie

Je kan ervoor kiezen om na de bachelor Animal Sciences al te gaan werken. Dit gebeurt echter weinig, omdat werknemers in deze sector vaak op zoek zijn naar iemand die een universitaire master heeft afgerond. Een masteropleiding is daarom het meest logische vervolg van deze bachelor.

Benieuwd welke beroepen je kunt gaan doen als je na deze bachelor een master Animal Sciences hebt afgerond? Lees de verhalen van afgestudeerden op Na de opleiding Animal Sciences (Engels).

Aansluitende masters

Na je bachelor heb je direct toegang tot een aantal masteropleidingen: MSc Animal Sciences en MSc Aquaculture and Marine Research Management. Het geeft je ook onvoorwaardelijke toegang tot een viertal andere masteropleidingen. Lees meer over de Aansluitende masteropleidingen (Engels).