Ga naar de inhoud

Genetische modificatie

proef met zaailingen van groenten

Al eeuwen proberen mensen die biologische eigenschappen te regelen en selecteren, bijvoorbeeld door dieren te fokken en planten te kruisen. Maar tegenwoordig zijn erfelijke eigenschappen van planten en dieren veel sneller en preciezer te veranderen, bijvoorbeeld met CRISPR-Cas.

Uitleg

Uitleg

Genetische modificatie is het aanpassen van het DNA van levende wezens, om zo bijvoorbeeld landbouwgewassen resistent maken tegen ziektes. Tegenwoordig wordt de techniek CRISPR-Cas veel gebruikt. Dit werkt op microscopisch niveau: met een soort sjabloon spoort deze techniek een specifiek stukje DNA op in een cel. Dat stukje wordt verwijderd of vervangen door een ander stukje DNA. Zo is een bepaalde eigenschap van een organisme aan te passen.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

FAQ

Onze experts

Contact

Duurzame voedselsystemen

We moeten op zoek naar een nieuw evenwicht tussen wat we eten, hoe we het produceren, en onder welke omstandigheden.

Ga naar Thema Duurzame voedselsystemen