Nieuws

Kan kunstmatige intelligentie volledig autonoom een slagewas telen?

Published on
2 februari 2022

Door kunstmatige intelligentie (AI) in autonome kassen geteelde sla, met behulp van algoritmes die in verschillende delen van de wereld zijn ontwikkeld: vandaag zijn de jonge slaplantjes van de vijf internationale teams die meedoen aan de twee laatste rondes van de Autonomous Greenhouse Challenge geplant in de experimentele kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk. Het doel is om deze slaplanten volledig autonoom met een AI-algoritme op een cloud-platform te telen tot slakroppen van goede kwaliteit waarbij zo efficiënt mogelijk gebruik is gemaakt van hulpbronnen en energie en zónder menselijke tussenkomst. De wedstrijd en de prestaties van de teams zijn live te volgen op een online dashboard. Zal de computer in staat zijn om een volledig autonome groeicyclus te voltooien?

Wat wordt er gedaan?

Vijf internationale teams van over de hele wereld zullen met behulp van een volledig autonoom algoritme gedurende twee groeicycli sla gaan telen. Met een zo laag mogelijke input van middelen zoals energie en CO2 en de productie van zoveel mogelijk kroppen sla van goede kwaliteit, aan hen de uitdaging om een zo hoog mogelijke nettowinst te genereren. Elk team heeft een compartiment van 96 m2 tot zijn beschikking in de hightech kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Eigen algoritmes

De teams hebben hun eigen AI-algoritmes gemaakt. Deze algoritmes bepalen volledig autonoom de setpoints voor temperatuur, hoeveelheid dag- en kunstlicht, verwarming, CO2-concentratie in de kas en teeltgerelateerde variabelen zoals gewasdichtheid. Naast standaardsensoren hebben de teams de beschikking over specifieke sensoren van Sigrow en Ridder en een aantal van hen heeft ook eigen sensoren geïnstalleerd om input te leveren voor hun algoritme.

De algoritmes van de teams staan op een beveiligde WUR server. Data uit de kas wordt ontvangen via een digitale interface van LetsGrow en Azure Cloud. Tegelijkertijd sturen de algoritmes autonoom setpoints terug naar de procescomputer, die de klimaatregeling in de experimentele kas voor zijn rekening neemt.

In een eerste teeltcyclus worden het algoritme en de procedure getest, in een tweede teeltcyclus telt het resultaat. Het team met de hoogste nettowinst wint de wedstrijd. Net als in de eerdere edities worden alle verzamelde gegevens (niet de algoritmes) na afloop van de competitie openbaar gemaakt.

jo.jpg

Wie zijn de deelnemers?

We verwachten een spannende competitie van onze 5 teams:

Team CVA

Crop Vision and Automation komt uit Korea. De teamleden hebben elk een verschillende achtergrond, van teler tot machine learning expert, robotica expert, software-ontwikkelaar en programmeur, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijk belang, namelijk het integreren van landbouw en kunstmatige intelligentie. Hun motto is "Iedereen kan groeien".

Team digital_cucumber

Team digital_cucumber, het team met de meest bijzondere naam komt uit Rusland. Door deel te nemen aan deze wedstrijd hopen ze niet alleen bij te dragen aan de algemene ontwikkeling van de landbouw, kennis en ervaring uit te wisselen met deskundigen, maar ook agrotechnologische startups te inspireren om eigen technologieën en ideeën te ontwikkelen en samen met grote bedrijven te promoten. Hun motto is: "We streven ernaar een onmisbaar onderdeel te worden van de vooruitgang van de Russische landbouw."

Team MondayLettuce

Team MondayLettuce is ook afkomstig uit Korea en telt verschillende leden die al deelnamen aan de tweede editie van de Autonomous Greenhouse Challenge. Belangrijkste drijfveer om opnieuw mee te doen is de mogelijkheid om de door hen ontwikkelde technologie te kunnen testen. Bovendien hopen ze door de interactie met verschillende teams wereldwijd nieuwe contacten op te doen en onontdekte mogelijkheden te verkennen. Hun motto is "De realisatie van de toekomstige landbouw die wij voor ogen hebben."

Team VeggieMight

Team VeggieMight is een internationaal team met ervaren slatelers uit zowel China als Nederland, datawetenschappers uit zowel Nederland als Oekraïne, digitale vernieuwers en studenten van Wageningen University & Research. Hun motto is "Unlock the Value of Digital Agriculture".

Team Koala

Team Koala uit de VS heeft de ambitie om de kassenteelt vooruit te helpen met een intelligente automatiseringstechnologie die schaalbaar is over boerderijen, gewassen en zelfs breder over procesgebaseerde productiesectoren. Teamcaptain van team 'Koala' is Kenneth Tran, die ook het winnende team 'Sonoma' leidde in de eerste editie van de Autonomous Greenhouse Challenge in 2019. Hun motto is "I have all the Koalifications".

Wie kan ervan profiteren?

Wageningen University & Research (WUR) organiseert de challenge. "We verwachten dat de voedselproductie in de glastuinbouw verder verbeterd kan worden door meer kunstmatige intelligentie toe te voegen aan de agrarische industrie", zegt Silke Hemming, die leiding geeft aan het wetenschappelijk onderzoeksteam Greenhouse Technology van WUR. "We leggen door deze unieke uitdaging verbindingen met internationale partners, zodat we grote stappen kunnen zetten. Ook Nederlandse telers - die wereldwijd waarschijnlijk de meeste ervaring hebben - zullen profiteren van de resultaten van de challenge. Ze krijgen meer kennis en kunnen uiteindelijk algoritmes ontdekken die bijdragen aan beter onderbouwde beslissingen in de toekomst.”

54564546.jpg

Hoe kunt u de challenge volgen?

Het publiek kan de wedstrijd en de prestaties van de teams volgen op ons live dashboard. Hier kunt u de teelt volgen en ontdekken welk team de meeste sla heeft geoogst of welk team het meest efficiënt met energie is omgegaan.

Kijk op www.autonomousgreenhouses.nl voor meer achtergrondinformatie.

De uitdaging wordt gesponsord door Tencent, Fluence by Osram, Gebr. Geers B.V., Sigrow, LetsGrow.com, Ridder, Hortiplan, Glastuinbouw Nederland, Kas als Energiebron en gemeente Lansingerland.