Radio & TV

Jeroen Hoekendijk bij De Nieuws BV over AI en natuurbescherming

De Nieuws BV sprak met marien ecoloog Jeroen Hoekendijk over de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) en het beschermen van de natuur. Aanleiding is een nieuw opzienbarend project van Australische wetenschappers en Google. Ze willen belangrijke zeewiervelden (kelpbossen) gaan beschermen tegen het opwarmende zeewater, met een sleutelrol voor AI.

De computers en servers die nodig zijn voor AI slurpen energie, wat soms kan rekenen op maatschappelijke kritiek. Want de wereldwijde natuur en biodiversiteit worden namelijk juist bedreigd door klimaatverandering.

“Google heeft de meest geavanceerde tools die wij als biologen niet direct tot onze beschikking hebben”, vertelt Jeroen Hoekendijk. “Als wij dat kunnen gebruiken om onderwater-vragen te kunnen beantwoorden, die we tot nu toe niet konden beantwoorden, is dat een win aan onze kant.” De inzet van AI is volgens Hoekendijk echter geen oplossing om klimaatverandering tegen te gaan of ons energieverbruik te verminderen. Maar wel een manier om de laatste stukjes kelpbos – waar komt het nog voor en hoeveel is er nog van - via satellietbeelden te detecteren en vervolgens te beschermen. “Met behulp van AI kan je grote datasets doorspitten die voorheen te groot waren om te bewerken”, aldus Hoekendijk.

Bekijk het fragment

Kunstmatige Intelligentie wordt ingezet bij de bescherming van de natuur