Radio & TV

René Wijffels in Frans journaal over het kweken van algen

Wat zijn de voedselbronnen van de toekomst? Dat wilde Franse tv-zender TF1 weten van hoogleraar René Wijffels. Hij nam de cameraploeg van het meest bekeken achtuurjournaal van Europa (ongeveer 7 miljoen kijkers) mee naar zijn algenreactor op de campus van Wageningen University & Research.

“In 2050 is de wereldbevolking gegroeid naar ongeveer 10 miljard mensen.”, legt Wijffels uit, “Die moeten we voeden op een duurzamere manier dan we nu doen. Algen kunnen zo’n nieuwe bron van voeding zijn. Je kunt ze kweken met zout water op de meest onvruchtbare gronden ter wereld. Dus; zonder extra landbouwgronden en zonder gebruik van waardevol zoet water.”

Bovendien zijn algen heel veelzijdig, zegt Wijffels: “Afhankelijk van de soort algen die je kweekt, kan je olie uit algen gebruiken om de palmolie te vervangen die bijvoorbeeld in chocopasta wordt gebruikt. De aanleg van palmolieplantages gaat bovendien vaak ten koste van oerwoud, in tropische gebieden. Algen kan je overal ter wereld kweken.

Een andere toepassing van algen kan zijn om er eiwitten uit te onttrekken. Die zijn dan als eiwitbron te gebruiken in de voedselindustrie. Bijvoorbeeld om koemelk of eieren te vervangen.”

Bekijk het fragment

René Wijffels in Frans journaal over het kweken van algen