Bachelor Food Technology

Wat te verwachten
Feiten & Cijfers- Voedsel, Technologie
- Fulltime
- 3 jaar
- Engels
- Wageningen
Past deze bachelor bij mij?
Ben je gepassioneerd om voedsel duurzamer, gezonder en veiliger te maken? Benieuwd hoe je vleesproducten kunt maken met 90% minder uitstoot? Of waarom komkommers altijd in dat plastic jasje zitten? Proef meer van deze voedselinnovaties en productieprocessen bij de Engelstalige bacheloropleiding Food Technology.

Ontdek de opleiding Food Technology!
Wat maakt deze opleiding uniek?

Internationale reputatie
De enige universitaire Food Technology opleiding in Nederland, met wereldwijd een sterke reputatie.

Praktisch en relevant
Je bent veel in het lab. Je gebruikt je kennis voor echte voedingsproducten die je in het dagelijks leven terugziet.

Veel keuzevrijheid in vakken
Je ontdekt welke onderwerpen bij je passen en krijgt vanaf het derde jaar ruimte om je kennis te verdiepen of verbreden met vakken die jou interessant lijken.

We want WUR!
De voedingsindustrie is groeiend en innovatief. Bedrijven staan te springen om food technology experts zoals jij.
Dit ga je leren
Je leert voedsel écht begrijpen: van moleculen tot markt. In het lab ontdek je hoe je voedsel veilig, duurzaam én smakelijk ontwikkelt.

Dit ga je leren
- Je combineert biologie, scheikunde en technologie met de wetenschap achter kook- en productieprocessen
- Je leert alles over voedingswaarden en eigenschappen van ingrediënten.
- Je gaat zelf aan de slag om nieuwe ontwerpen voor voedsel te testen en oude ideeën te verbeteren.
- Je leert over voedselveiligheid, houdbaarheid, verpakkingen en logistiek.
- Je werkt mee aan belangrijke innovaties in food zoals de eiwittransitie.
Jouw vakken
In het eerste studiejaar leg je een brede basis. Denk aan vakken als wiskunde, statistiek, scheikunde, natuurkunde en biologie. Ook volg je meer voedsel gerelateerde vakken over bijvoorbeeld voedingswaarde, toxicologie en voedselproductieketens. Alle vakken zijn in het Engels.
In je tweede studiejaar bijt je je wat meer vast in typische levensmiddelentechnologische vakken. Wat dacht je van levensmiddelenmicrobiologie, -chemie, -productie, – proceskunde en vakken als verpakking en ontwerp, risico-aspecten levensmiddelen en kwaliteitskunde. Alle vakken zijn in het Engels.
In het derde jaar bepaal je je vakinhoud voor het grootste deel zelf, dus volg de keuzevakken die jij interessant vindt. Je kan ook kiezen voor een korte stage om alvast praktijkervaring op te doen.
Een verplicht vak is een casestudie, waarin je samen met een projectgroep werkt aan een casus uit de levensmiddelenindustrie. Daarnaast doe je een bachelor thesis; een klein, praktisch onderzoek naar een zelfgekozen onderwerp binnen het vakgebied.
In het derde jaar heb je veel ruimte om zelf in te vullen. Losse keuzevakken zijn een optie maar je kunt ook een minor volgen of een stage lopen. Wil je graag naar het buitenland? Dat kan ook! Je studieadviseur denkt met je mee zodat je de beste keuze maakt.
Bekijk hier een overzicht van alle minors.
De studie bestaat uit:
- Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof. Dit is in het Engels.
- Werkcolleges: dan doe je een opdracht alleen of met een projectgroepje. Hulp van een docent is aanwezig.
- (Computer)Practicum: dan doe je experimenten in een laboratorium of practicumzaal. Tijdens sommige practica gebruik je een computer, waarbij je leert om te gaan met software op de computer, of werk je aan een computermodel.
- Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.
Persoonlijke begeleiding via studieadviseurs én docenten, plus honours coaching voor wie extra uitdaging zoekt.
Wageningen University & Research biedt naast de bacheloropleiding Food Technology twee gerelateerde opleidingen aan: Voeding en Gezondheid en Biotechnologie.
- Bachelor Voeding en Gezondheid
Food Technology richt zich specifiek op de productie en ontwikkeling van levensmiddelen, terwijl Voeding en Gezondheid zich meer richt op welk effect deze levensmiddelen in het menselijk lichaam hebben. Hoewel er weinig vakkenoverlap is, krijgen studenten Food Technology wel basiskennis van Voeding en Gezondheid, en vice versa. De masteropleidingen hebben overlap in de domeinen Sensory Science en Food Digestion & Health. Door de minor Food Technology toe te voegen aan het bachelor curriculum kunnen studenten voeding en gezondheid doorstromen naar de Master Food Technology. - Bachelor Biotechnologie
De overlap tussen de opleidingen Food Technology en Biotechnologie zit vooral in de basisvakken zoals microbiologie, natuurkunde en scheikunde. De verschillen zitten met name in de toepassingen; waar Food Technolgy zich primair richt op de productie van levensmiddelen, richt Biotechnology zich meer op medische toepassingen, zoals o.a medicijnen.
Benieuwd hoe deze studie het doet vergeleken met andere studies? Check de cijfers hier.
Studenten over deze opleiding
4.1/5
Studenttevredenheid (Studiekeuze123)18-24
Contacturen4.3/5
Sfeer (Studiekeuze123)4.1/5
Betrokkenheid & contact (Studiekeuze123)Je leven na deze bachelor
De food technology wereld is groot en er zijn veel carrièremogelijkheden. Denk aan:
- Productontwikkelaar – nieuwe snacks of plantaardige alternatieven bedenken bij bv. Unilever of FrieslandCampina.
- R&D-specialist – onderzoek naar smaak, textuur en houdbaarheid bij bedrijven als Nestlé of Mars.
- Kwaliteitsmanager – waken over voedselveiligheid en duurzaamheid bij producenten of de NVWA.
- Consultant – bedrijven en overheden adviseren over gezonde en duurzame voeding, o.a. bij DSM of PwC.
- Procesingenieur – productielijnen verbeteren bij grote spelers zoals Heineken of Coca-Cola.
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee word je een echte expert in jouw vakgebied. Deze masters sluiten mooi aan:
- Master's in Food Technology
- Master's in Food Safety
- Master's in Food Quality Management
- Master's in Development and Rural Innovation
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Denk dan bijvoorbeeld aan:
Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.
Voorpret en voorbereiding
Zin in deze studie? Bij WUR kun je je direct aanmelden, er is geen numerus fixus. Check hieronder of jouw diploma genoeg is of dat je nog iets moet regelen.
Direct inschrijven kan met:
- Vwo Natuur & Techniek
- Vwo Natuur & Gezondheid
Andere toelatingsmogelijkheden
Ook als je geen vwo-opleiding hebt of wiskunde mist, zijn er mogelijkheden om deze studie te volgen. Controleer of je met jouw vooropleiding toelaatbaar bent tot deze bacheloropleiding. Lees hieronder meer wat bij jou van toepassing is:
- Vwo-diploma nieuwe tweede fase
- Vwo-deelcertificaat
- Hbo-diploma of hbo-propedeuse
- Uitzonderingen (Colloquium Doctum)
- Buitenlands diploma
Vragen over toelating of inschrijving? Het Student Service Centre helpt je verder.
Benieuwd wat het kost om deze studie te volgen? Alle informatie over de kosten van deze studie vind je op deze pagina.
Studeren in Wageningen betekent deel uitmaken van een bruisende studentenstad met meer dan 20.000 studenten. Ontdek studieverenigingen, sportclubs en culturele activiteiten. En dit alles in een mooie groene omgeving. Alles wat je moet weten over het studentenleven in Wageningen vind je hier.
Vragen over deze studie?
Heb je vragen? Mail de studieadviseur of gebruik onze slimme zoekbalk voor snelle antwoorden.
Studieadviseur Food Technology
Menno Molenveld
Ontdek WUR
Terug naar alle bacheloropleidingen
Volg Wageningen University op social media
Blijf op de hoogte en volg alle activiteiten en verhalen van onze studenten.




