Na de opleiding - BSc Biologie

De meeste studenten gaan nu hun bachelor Biologie een master doen. Lees hieronder wat voor banen ze na hun master zijn gaan doen. Enkele studenten gaan na hun bachelor al werken. Helemaal onderaan lees je welke beroepen zij zijn gaan doen.

Beroepen na je bachelor

De overgrote meerderheid van onze studenten gaat na de bachelor Biologie een master doen, maar sommigen beginnen na hun bachelor al met werken. Ze beginnen bijvoorbeeld een eigen bedrijf, worden tweedegraads biologiedocent (met de minor Educatie) of vinden een baan via hun netwerk of via relevante werkervaring die ze al opgedaan hebben.

Functies afgestudeerde biologen (bron: KLV, 2011)
Functies afgestudeerde biologen (bron: KLV, 2011)

Biologen zijn op veel verschillende terreinen inzetbaar. Vlak na hun master vindt bijna tweederde van de Wageningse biologen een functie binnen het onderzoek. Het aantal biologen dat werkzaam blijft binnen het onderzoek neemt in de 15 jaar na afstuderen af tot ongeveer 25%. Het aantal mensen dat een functie vindt binnen het bedrijfsleven neemt dan toe. Je kunt ook in het onderwijs gaan werken of als deskundige bij (buitenlandse) overheden of particuliere organisaties. Het internationale karakter van Wageningen blijft ook na de studie nog duidelijk zichtbaar. Anderhalf jaar na afstuderen heeft 10% van onze alumni een baan in het buitenland.

Veelvoorkomende functies zijn:

  • Onderzoeker: je werkt binnen een universiteit, een onderzoeksinstelling of een onderzoeksafdeling van een bedrijf zoals het RIVM of het Nederlands Kanker Instituut.
  • Specialist of adviseur: Je geeft adviezen aan bijvoorbeeld gemeentes of bedrijven.
  • Beleid of beheer: Je houdt je bezig met beheer of beleid, bijvoorbeeld van natuurgebieden. Vaak werk je dan voor een gemeente of de overheid.
  • Voorlichting en onderwijs: je informeert mensen over biologische onderwerpen.