Studieprogramma Biologie

De bachelor Biologie duurt drie jaar. De eerste anderhalf jaar bestaan uit vakken uit het basisprogramma. Na afronding van het basisprogramma kies je voor één van de vier specialisaties. Na je specialisatie heb je nog vrije keuzeruimte en maak je je BSc thesis. Je studeert per week gemiddeld 40 uur (thuis en op de campus) en dat doe je 42 weken per jaar.

Programma BSc Biologie

Basisprogramma

Je leert tijdens het eerste deel van je bachelor ‘van klein naar groot’. Je begint met moleculen en cellen en zoomt steeds verder uit naar organismen en ecosystemen. De kennis van de kleine schaalniveaus helpt je om processen op grotere schaalniveaus te begrijpen. Je krijgt ook vakken over grensoverschrijdende onderwerpen als evolutie en gezondheid. In het basisprogramma zitten bovendien belangrijke steunvakken zoals wiskunde, natuurkunde, scheikunde en modelleervaardigheden.

Kijk hier voor een lijst van vakken van de bachelor Biologie

Specialisaties

Na ongeveer anderhalf jaar heb je het basisprogramma afgerond. Na het basisprogramma kies je één van de vier specialisaties. Je studieadviseur kan je begeleiden bij het kiezen van een specialisatie. Dit zijn de vier specialisaties:

Vrije keus

Een deel van het derde jaar bestaat uit vrijekeuzeruimte. Deze vrijekeuzeruimte kun je in principe opvullen met elk willekeurig vak dat aan de universiteit gegeven wordt. Je kunt je verder in een biologische discipline verdiepen, maar je kunt bijvoorbeeld ook vakken volgen op het gebied van communicatie, data science of landinrichting. Je mag ook vakken volgen bij een andere universiteit in Nederland of zelfs buiten Nederland.

Minors

In je vrije keuzeruimte kun je in plaats van losse vakken ook een minor volgen. Een minor is een set bij elkaar passende vakken. Wageningen University & Research biedt zo’n 50 verschillende minors aan over allerlei thema’s binnen het wetenschapsgebied van de universiteit. Je kunt zelfs een individuele minor samenstellen als je speciale wensen hebt. Klik hier voor meer informatie over minors aan Wageningen University & Research.

BSc stage

In je vrije ruimte kan je er ook voor kiezen om een bachelorstage te doen. Je gaat dan werkervaring opdoen bij een organisatie buiten de universiteit. Een bachelorstage duurt vier maanden.

BSc thesis

De afsluiting van de bachelor bestaat uit een BSc thesis. Tijdens je thesis kan je al je geleerde kennis en vaardigheden van de bachelor gebruiken. De thesis bestaat uit een eigen onderzoek van 8 weken, inclusief het schrijven van een artikel en het geven van een presentatie. Veel studenten combineren literatuuronderzoek met labonderzoek of veldwerk.

Bij elk van de vier specialisaties vind je een verhaal van een student over zijn of haar BSc thesis.

Skills portfolio

Tijdens de bachelor leer je verschillende vaardigheden zoals presenteren, informatie verzamelen, samenwerken en wetenschappelijk schrijven. In je skills portfolio houd je bij hoe je deze vaardigheden over de jaren heen ontwikkelt.

Studiebegeleiding

Studieadviseurs

De biologieopleiding beschikt over een opleidingsteam bestaande uit een opleidingsdirecteur, vijf studieadviseurs, een secretaresse en een studievoorlichter. 

Je kunt altijd voor een gesprek terecht bij één van de studieadviseurs. Ze kunnen je helpen met de planning van je studie, het kiezen van specialisaties en vakken, studieproblemen of privézaken die het studeren beïnvloeden.

Eerstejaars begeleiding

Wageningen University & Research kent een bindend studieadvies. Studenten moeten in hun eerste studiejaar tenminste 36 ECTS halen om zich het volgende studiejaar weer in te mogen schrijven. In het eerste jaar besteden we extra tijd aan studiebegeleiding om de studenten op gang te helpen bij hun studie.

Tijdens de eerste periode van het collegejaar geven de studieadviseurs wekelijkse informatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten hoor je onder andere waar je benodigde informatie kunt vinden, waar je met vragen en problemen terecht kunt, hoe je je moet inschrijven voor vakken en hoe het jaar er uit zal zien.

Gedurende het jaar nodigen de studieadviseurs de studenten op verschillende momenten uit voor een gesprek. Voor de kerstvakantie nodigen ze alle studenten uit voor een kennismakingsgesprek. In januari en mei nemen ze contact op met studenten met tegenvallende studieresultaten. Ook biedt de universiteit studievaardighedencursussen aan die je kunnen helpen effectiever te studeren.

Terug naar BSc Biologie