Bachelor Bos- en Natuurbeheer

In de huidige maatschappij spelen bos- en natuurgebieden een steeds belangrijkere rol, bijvoorbeeld in het behoud van biodiversiteit, in de klimaatdiscussie, in het gebruik als natuurlijke hulpbron of als plek om in te recreëren. Voel jij je verbonden met de natuur en wil je meewerken aan het oplossen van de complexe vraagstukken voor het behoud ervan? Kies dan voor de opleiding Bos- en Natuurbeheer en ga de uitdaging aan!

Bachelor Bos- en Natuurbeheer

Waarom deze studie?

  • De enige universitaire opleiding in Nederland die ecologie & beheer én beleid & maatschappij samenbrengt; je leert over beide en specialiseert je vervolgens in wat jij wilt.
  • Lekker praktisch. Je brengt theorie gelijk in praktijk door veldonderzoek en practica in Nederland en in het buitenland.
  • Je leert processen in de natuur begrijpen: op kleine schaal én op ecosysteemniveau. Details en grote lijnen dus!

Wat studeer je bij Bos- en Natuurbeheer?

Samen met deze opleiding leer je alles over de maatschappij, de natuur en een goed beheer ervan als het gaat om biodiversiteit, bossen, planten en dieren. Je gaat dus aan de slag met bos- en natuurbeheer vanuit een natuurwetenschappelijk én een maatschappijwetenschappelijk oogpunt; de verbinding tussen mens en natuur.

Met jouw kennis zou je nog wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen in de complexe uitdagingen rondom het aanleggen van extra bossen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Of je denkt mee over de stikstofproblematiek. Want met deze opleiding heb je de juiste kennis in huis voor het natuurbeheer van de toekomst. Zeker wanneer op dit moment de vakken aardrijkskunde, biologie, economie en (een beetje) wiskunde wel liggen, dan past deze studie perfect bij jou. Student Ben vertelt alles over zijn ervaring met deze opleiding.

In het overzicht van de Studieprogramma van de opleiding kun je per studiejaar zien welke vakken je kunt volgen. Of Vergelijk de opleiding met andere opleidingen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Toelating en inschrijving

Wil jij een belangrijke rol spelen in bos- en natuurgebieden? Kijk dan op de pagina Toelating & Inschrijving of je met jouw achtergrond wordt toegelaten tot de opleiding en schrijf je in!

Studenten vertellen

Wil je weten hoe studenten deze opleiding en het studeren in Wageningen ervaren? Lees de Verhalen van studenten.

Dat is ook het leuke aan de studie: vanaf dag 1 ben je bezig met de dingen die je intrigeren en alle vakken zijn ook écht nuttig voor wat je later wilt doen.
Student Simon

Na je studie

Je wordt opgeleid tot onderzoeker, beleidsmedewerker of projectleider om zo te helpen aan het verbeteren van onderzoek, beleid en beheer van bos en natuurgebieden overal ter wereld. Lees de verhalen van afgestudeerden op Na de opleiding Bos- en Natuurbeheer.

Aansluitende masters

Na je bachelor heb je toegang tot een aantal masteropleidingen. Naast de opleidingen waar je direct toegang toe hebt zijn er mogelijkheden om naar andere masteropleidingen door te stromen. Lees meer over de Aansluitende masteropleidingen.