Bachelor Data Science

Data Science draait om het ontdekken van patronen in grote hoeveelheden data. Als data wetenschapper analyseer je informatie uit verschillende bronnen en vertaal je die naar praktisch bruikbare inzichten voor onderzoek en bedrijven. Je speelt een sleutelrol in het voorspellen van toekomstige trends met behulp van geavanceerde technieken en algoritmes.
Kies voor deze brede bacheloropleiding* in Data Science als je interesse hebt in het puzzelen met data en wilt bijdragen aan zowel oplossen van complexe maatschappelijke en wetenschappelijke vragen. Het is een boeiend avontuur in de wereld van data-analyse en strategisch denken.

Bachelor Data Science
*Data Science is een nieuw te starten opleiding. Op dit moment loopt de aanvraag. We verwachten formele goedkeuring van de NVAO eind 2024. Als we toestemming krijgen, start de opleiding in september 2025.
Vul het 'houd me op de hoogte formulier' in hiernaast om regelmatige updates over deze opleiding te ontvangen.

Waarom deze studie?

  • Dit is een unieke opleiding waarin data science en life sciences geïntegreerd worden.
  • Je wordt breed opgeleid en leert de kennis van verschillende vakgebieden (agri-food, gezondheid en omgeving) te integreren. Zo kun je later met veel verschillende stakeholders samenwerken.
  • Je hebt veel vrije keuze ruimte en de studieadviseurs begeleiden je goed bij het maken van keuzes daarbinnen.
  • Deze opleiding wordt tweetalig (Nederlands/Engels) aangeboden, zo wordt je goed voorbereid op een wereldbaan.

Wat studeer je bij Data Science?

In deze opleiding focus je niet alleen op data, statistiek en programmeren, maar word je opgeleid als een 'bruggenbouwer' tussen data science en life sciences. Denk aan het gebruik maken van data om vraagstukken te beantwoorden als; hoe kun je mensen verleiden gezonder te eten door middel van metingen met smartwatches? Kan je snel herkennen welke genen planten helpen met zich aanpassen aan de veranderingen van het klimaat?
Daarnaast ontwikkel je vaardigheden in het gebruik van satellietbeelden en het aanpakken van uitdagingen in de voedselproductie, zoals het bepalen van een duurzame voetafdruk bij voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Is een biologische ananas uit Peru beter voor mensen, milieu en winst dan een niet biologische ananas uit Spanje? En hoe past die in de aanbeveling dat we meer groenten en fruit moeten eten?

Na je studie

De meeste studenten vervolgen na hun bachelor hun studie met een masteropleiding. Afhankelijk van welke master je volgt word je opgeleid tot beroepen als data scientist, engineer of analist, programmeur, IT-specialist, consultant, geo-data specialist, epidemioloog of consumentenonderzoeker.

Aansluitende masters

Na je bachelor kun je doorstromen naar heel veel verschillende masters.
We noemen drie typen master’s zowel binnen als buiten WUR:

  • Een master waarin Data Science en Life Science geïntegreerd zijn, in Wageningen ben je onvoorwaardelijk toelaatbaar tot de volgende masters: Bioinformatics, Geo-information Science, Biosystems Engineering en Data Science for Food & Health.
  • Een master in de Life Sciences; om hiervoor toegelaten te worden moet je tijdens je bachelor de juiste vakken kiezen in je vrije keuze ruimte om te kunnen vervolgen in een van de volgende master’s: Biotechnology, Food Technology, Food Safety, Forest and Nature Conservation, Nutrition and Health, Earth and Environment.
  • Een master in Data Science. Hiervoor moet je tijdens je bachelor in je vrije keuze ruimte voor vakken kiezen met betrekking tot Data Science.