Na de opleiding - BSc Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning

Advies-, ingenieurs- en architectenbureaus zijn voor planologen en ontwerpers belangrijke werkgevers. Als je na je bachelor ook de master afrond kan je aan de slag bij grote, internationaal opererende bedrijven als Sweco Nederland en Antea Group of eenmansbedrijfjes op het gebied van landschapsarchitectuur. Ook vinden veel afgestudeerden een baan bij landelijke, provinciale en gemeentelijke diensten op het gebied van ruimtelijke ordening, stedenbouw, groenbeheer en milieu. Ben je benieuwd welk beroepen onze alumni nu hebben? Lees dan vooral verder.

Beroepen na je bachelor

  • Landschapsarchitect: Meestal werk je bij een architecten- of adviesbureau, maar ook wel bij de overheid.
  • Planoloog, gebiedsontwikkelaar of ontwerper: Je werkt aan projecten ruimtelijke ordening bij bijvoorbeeld een gemeente.
  • Beleids- of stafmedewerker: Je werkt bij een overheid of particuliere organisatie, waar je bezig bent met het opstellen en uitvoeren van beleid op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu.
  • Projectleider of adviseur: Bij de overheid of een particuliere organisatie geef je leiding aan een reconstructieproject of je bent bezig met kennisoverdracht over stedelijke ontwikkeling.
  • Onderzoeker: Onderzoeksbanen vind je vooral bij universiteiten en onderzoeksinstituten in binnen- en buitenland. Ruim eenderde van de onderzoekers volgt een aio-opleiding waarbij je vier jaar werkt aan een eigen onderzoek om te promoveren tot doctor.
  • Andere functies: Afgestudeerden werken ook in informaticafuncties, als docent of voorlichter en in commerciĆ«le en technische functies.