Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen

Houd jij van de allerkleinste details, nog kleiner dan de cel zelf? Denk je ook dat de basis van alles wat leeft in de moleculen zit en dat daar nog veel meer te ontdekken valt? Neem dan de bachelor Moleculaire Levenswetenschappen eens onder de loep.

Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen

Waarom deze studie?

  • Je draagt bij aan revolutionaire ontwikkelingen zoals nanotechnologie, biomedisch onderzoek of nieuwe manieren van energie opwekken.
  • Je doet veel onderzoek en practica in het laboratorium en maakt de wetenschappelijke theorie praktisch, zichtbaar en doelgericht.
  • Moleculaire Levenswetenschappen bij WUR staat in Nederland hoog aangeschreven omdat je jouw brede en diepgaande kennis straks op veel plekken kunt inzetten.

Wat studeer je bij Moleculaire Levenswetenschappen?

Je bestudeert alle elementen waaruit levende organismen bestaan. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met fotosynthese, maakt zelfhelende materialen en onderzoekt specifieke celprocessen. Of, wat concreter; hoe red je de bij van z’n grootste vijand de varroamijt met hulp van synthetische biologie? Met jouw wetenschappelijke kennis van natuurkunde, biologie en de focus op scheikunde zoek jij het allemaal tot op de bodem uit.

Hoe gaaf is het om antwoord te kunnen geven op de grote vraagstukken in de wereld zoals het terugdringen van ziektes of slimmere manieren van energie opwekken.

In het overzicht van de Studieprogramma van de opleiding kun je per studiejaar zien welke vakken je kunt volgen. Of Vergelijk de opleiding met andere opleidingen.

De basis van Moleculaire Levenswetenschappen

basis moleculaire levenswetenschappen: scheikunde

Scheikunde

Bij de scheikundige vakken leer je hoe moleculen zich gedragen, hoe ze reageren met elkaar en hoe chemische reacties beïnvloed kunnen worden. Lees meer over scheikunde

basis moleculaire levenswetenschappen: natuurkunde

Natuurkunde

Bij de natuurkundige vakken leer je hoe moleculen precies in elkaar zitten en hoe je dit wiskundig kunt beschrijven, zodat je begrijpt waarom chemische reacties verlopen zoals ze verlopen. Lees meer over natuurkunde

basis moleculaire levenswetenschappen: biologie

Biologie

Natuur- en scheikunde komen samen in de biologie. Je gaat je kennis van natuur- en scheikunde hier toepassen op de werking van DNA en cellen. Lees meer over biologie

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Toelating en inschrijving

VWO-scholieren met het profiel N&T of N&G (met natuurkunde of met NLT + wiskunde B) kunnen beginnen aan de opleiding. Kijk op de pagina Toelating & Inschrijving of je met jouw eigen achtergrond wordt toegelaten tot de opleiding. Let op: vanaf september 2022 is wiskunde B verplicht om de BSc Moleculaire Levenswetenschappen te starten.

Studenten vertellen

Wil je weten hoe studenten de opleiding, hun afstudeeronderzoek en het studeren in Wageningen ervaren? Lees de Verhalen van studenten over de opleiding.

Ik vind de chemie en biologie binnen Moleculaire Levenswetenschappen erg gaaf!
Student Ben

Na je studie

Als afgestudeerd Moleculaire Levenswetenschapper kan je op veel verschillende plekken terechtkomen. Veel studenten kiezen voor een PhD na hun MSc opleiding, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Ben je benieuwd wat je kunt gaan doen als je de bachelor en master hebt afgerond? Lees daar meer over Na de opleiding Moleculaire Levenswetenschappen.

Aansluitende masters

Na je bachelor heb je toegang tot een aantal masteropleidingen. Er zijn opleidingen waar je direct toegang toe hebt:

Afhankelijk van je vakkenpakket zijn er ook mogelijkheden om naar andere masteropleidingen binnen en buiten Wageningen door te stromen.