Derde jaar Moleculaire Levenswetenschappen

Het derde jaar is heel anders opgebouwd dan de eerste twee jaren. Dit jaar bestaat uit twee onderdelen: het schrijven van je thesis en de rest van het jaar vul je in met zelfgekozen vakken. Deze twee onderdelen samen zijn goed voor de benodigde 60 studiepunten. Bekijk hieronder de opbouw van het derde jaar.

Vakken-3e-jaar_BML.PNG

Minor en vrije keuzeruimte

Na twee jaar aan verplichte vakken krijg je in het derde jaar veel keuzevrijheid. Voor 36 studiepunten mag je een minor kiezen of vrije keuzevakken volgen. Wageningen Universiteit heeft een breed aanbod aan minors. Vakken buiten Wageningen volgen, bijvoorbeeld in het buitenland, is ook mogelijk. Welke vakken je gaat volgen, bepaal jij nu zelf! Je kunt je meer gaan verdiepen of juist gaan verbreden. Ook kun je een verkorte lerarenopleiding doen als je geïnteresseerd bent in onderwijs.

Ga naar de minoren van Wageningen University

Bachelor thesis en ethiek

Je sluit je bachelor af met je afstudeeronderzoek en het schrijven van een bachelor thesis van 21 studiepunten. Je bent dan ongeveer vier maanden bezig met het zelfstandig uitvoeren van een onderzoek onder goede begeleiding. Je begint met het schrijven van een onderzoeksvoorstel, waarna je al snel het lab op gaat. Het eindproduct is een verslag van je onderzoek. Tijdens je bachelor thesis breng je al je kennis in praktijk en maak je mee hoe wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan aan de universiteit. Je mag zelf kiezen bij welke vakgroep je thesis kunt gaan doen. Voorbeelden van vakgroepen gerelateerd aan Moleculaire Levenswetenschappen vind je op deze pagina. Ben je benieuwd naar de ervaringen van studenten? Lees dan de verhalen van studenten over hun afstudeeronderzoek.

Aangezien je tijdens je thesis voor het eerst verantwoordelijk bent voor je eigen handelen, moet je in staat zijn om over de ethische en maatschappelijke impact van je onderzoek na te denken. Gedurende de opleiding leer je op verschillende momenten je eigen mening verwoorden en beargumenteren over ethische kwesties in het eigen vakgebied. Ter afsluiting van je bachelor volg je tegelijkertijd met je thesis, het vak Wetenschapsfilosofie & Ethiek (3 studiepunten). Dit vak draagt bij aan jouw ontwikkeling als kritische wetenschapper. Tijdens je thesis en later in je wetenschappelijke carrière draag je immers verantwoordelijkheid richting de maatschappij.

Terug naar Studieprogramma