Kanelbullar en knäckebröd

Fika
Een Zweeds woord dat je niet snel genoeg kan leren als je naar Zweden gaat is ‘fika’. Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen. Iedereen hier is het ermee eens dat je niet vaak genoeg kunt fika-en (ja, het is ook een echt bestaand werkwoord in de Zweedse taal).

Hotdogs overal!

Al in de eerste week hier, heb ik geleerd en ervaren dat de Zweden van barbecueën houden! Het lijkt erop dat ze nog alles willen maken van de laatste zonnestralen, terwijl de winter nadert (dat maakt me een beetje bang voor wat er komen gaat). Er was een week waarin ik minstens elke avond een barbecue had (soms ook een in de middag), daarna kon ik geen hotdog meer zien. Ook in openbare plaatsen (ik heb er zelfs in de dierentuin gezien) zijn er picknick tafels met kleine barbecues aan de zijkant, zodat je zelf wat vlees klaar kunt maken van thuis ofzo?..

Potluck dinner

Iets dat we veel doen met de internationale studenten hier in Lund is het houden van ‘potluck dinners’. Dat zijn diners waarbij iedereen een gerecht klaarmaakt uit zijn eigen land. Het is een hele leuke manier om andere culturen te leren kennen en traditionele gerechten te ontdekken van over de hele wereld. Toen we dit deden met onze guild, heb ik hutspot gemaakt met stukjes bacon. De andere internationale studenten vonden vooral de textuur heel grappig en het geluid wanneer je een lepel hutspot bij iemand op het bord ‘gooit’. Verrassend genoeg vond bijna iedereen het lekker. Naast de hutspot hadden we ook, zelfgemaakte pizza, lasagne, bruschetta, pasta salade, hamburgers, rijstcake, een Portugese en Zwitserse cocktail en heel veel lekkere toetjes waaronder de Zweedse ‘kladdkaka’! Er was zoveel eten dat we nog heel veel over hadden na het diner.

Traditioneel eten

In mijn tweede week hier ging ik naar de ‘taste of Sweden’. Dit was een soort markt waar je allerlei typisch Zweedse gerechten kon proeven. Wat blijkt, Nederland is helemaal niet zo uniek met zijn drop en haring! De internationale studenten behalve de Nederlanders waren hier niet zo gek op. Natuurlijk serveerde ze de typisch Zweedse gehaktballetjes (niet van de IKEA dit keer), daarnaast ook heel zoute boter (daar houden ze erg van hier) en andere vreemde dingen in tubes, zoals bijvoorbeeld ‘renost’. Dat is smeerkaas met rendier vlees erin. Ik weet niet waarom, maar ze hebben hier de neiging op zoveel mogelijk uit tubes te eten.. Als laatste kregen we ook nog heerlijke gebakjes. De Zweedse ‘kanelbullar’ en ‘chokladbullar’, zijn zeker dingen die ik thuis nog wel ga maken!