Master Bioinformatics

De master Bioinformatics combineert moleculaire biologie met statistiek en informatica. Je leert grote biologische datasets bewerken en analyseren en ontwikkelt nieuwe tools. Bio-informatica is een jonge wetenschappelijke richting, opgezet om de toenemende hoeveelheid gegevens over DNA, RNA en eiwitten te ontsluiten en benutten. Met behulp van de analyse van biologische data, kunnen de functies van genen worden voorspeld en relaties tussen genen en eiwitten worden aangetoond. De Engelstalige opleiding Bioinformatics aan Wageningen University & Research richt zich op de praktische toepassing van bio-informatica.

Master Bioinformatics

Waarom deze opleiding?

  • Topopleiding volgens de Keuzegids Universiteiten.
  • Eén van de eerste volledige masters bio-informatica in Nederland.
  • Afgestudeerden hebben een grote kans op werk.

Bekijk het volledige programma op de Engelse pagina

Studieprogramma

Op de pagina Studieprogramma vind je de algemene opzet van het programma en meer gedetailleerde informatie over cursussen, scripties en stages. Het laatste jaar van de tweejarige opleiding bestaat uit twee onderzoeks- of ontwerpprojecten. Mogelijke onderwerpen zijn genoomannotatie, het ontwerpen en testen van mutantproteïnen of het ontwikkelen van nieuwe algoritmes om eiwitdomeinherkenning te faciliteren.

Toelating en inschrijving

Bio-informatica zoekt oplossingen voor biologische problemen door systematische analyse van grote biologische datasets. Om te kunnen inschrijven, moet je daarom minstens een BSc-graad of vergelijkbaar hebben in bio-informatica, moleculaire biologie, biotechnologie, biochemie, een ander verwant vakgebied binnen de life sciences of informatica. Daarnaast zijn voldoende vaardigheden in wiskunde en statistiek nodig, evenals computervaardigheden en een goede beheersing van de Engelse taal. Een toelatingscommissie zal de individuele aanmeldingen beoordelen. Uitgebreide informatie over alle toelatingseisen vind je op de pagina Toelating & inschrijving.

Studenten vertellen

De beste manier om een ​​plek te leren kennen is door de mensen te leren kennen. Studenten delen hun ervaringen over de masteropleiding en het studentenleven in Wageningen op de pagina Studenten verhalen.

Na je studie

Met een mastergraad Bioinformatics heb je grote kans op werk. Bio-informatica is namelijk een snel groeiend onderzoeksveld dat in de traditionele opleidingen in de life sciences nauwelijks naar voren komt. Onze alumni vertellen meer over hun beroepen op de pagina Na de opleiding.